Prywatna historia wina amforowego

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2015 18:24
W kolejnej "Drodze przez mąkę" opowiemy o winach z gruzińskiej glinianej kwewri, a także z bliższych nam amfor.
Największe kwewri mogą mieć pojemność kilku tysięcy litrów
Największe kwewri mogą mieć pojemność kilku tysięcy litrówFoto: Levan Totosashvili/Flickr, lic. CC BY-SA 2.0

Odpryskiem mody na wina naturalne stał się dziś powrót amfory. Wina amforowe - wyrabiane najbardziej starożytną ze znanych ludzkości metod - powstają we Włoszech, w Austrii, we Francji, a nawet w Australii. Jednak najstarsze amfory ze śladami kwasu winnego archeolodzy odnaleźli w Gruzji. To tam - w kraju 8000 roczników wina, jak mówią Gruzini - odradza się przemysł produkcji amfor, a wina fermentowane w wielkich glinianych stągwiach są zjawiskiem... naturalnym.

O winach amforowych opowie w audycji Mariusz Kapczyński, redaktor naczelny portalu vinisfera.pl, enopodróżnik i gruzinofil.    

***

Na "Drogę przez mąkę" w sobotę (11.04) w godz. 11.30-12.00 zaprasza Łukasz Modelski.

jp/pg

Zobacz więcej na temat: Gruzja Winnica
Czytaj także

Czereśnie jak baranki. W obrazach dawnych mistrzów jedzenie znaczyło

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2014 12:00
W malarstwie do końca XVIII wieku potrawy pojawiały się niezwykle rzadko. Często natomiast mogliśmy podziwiać nieprzetworzone produkty, których sens daleko jednak wykraczał poza domenę kulinarną. O tym rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Śledzie, pudding i muffiny. Orwell - propagandzista

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2015 14:00
W 1946 roku British Council zamówił u George'a Orwella tekst promujący kuchnię brytyjską wśród turystów. Esej nie został jednak opublikowany...
rozwiń zwiń