– Moje pierwsze zetknięcie z "Rękopisem znalezionym w Saragossie" to był film – powiedziała badaczka antropologii kulinarnej Wanda Klenczon. – Oglądając go, odniosłam wrażenie, że bohaterowie ciągle siedzą przy stole i jedzą, choć nie bardzo wiemy, co jedzą – mówiła.
W kontekście kulinarnym Wojciech Jerzy Has w swoim filmie wiernie naśladuje literacki pierwowzór. W powieści Jana Potockiego posiłki pojawiają się często, lecz tylko dwie potrawy wymienione są z nazwy. Jedną z nich jest olla podrida (dosłownie "zgniły garnek"), czyli hiszpański bigos, przez autora powieści potraktowany jednak dość przewrotnie...
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Wanda Klenczon (badaczka antropologii kulinarnej, blogerka)
Data emisji: 21.05.2016
Godzina emisji: 12.00
mc/bch