"Pedant w kuchni". Julian Barnes od kuchni
Noma ponownie działa w Kopenhadze od 16 lutego, czyli po roku przerwy. - Cały 2017 rok to był rok poszukiwań, co można było obserwować na Instragramie szefa Nomy Rene Redzepiego, gdzie właściwie przez całą dobę mieliśmy relację z jego kilkumiesięcznej wyprawy po całej Skandynawii, gdzie ekipa Nomy szukała podstaw do budowy Nomy 2.0, jeśli chodzi o jej kuchnię - podkreślała.
Jak tłumaczyła dziennikarka i blogerka kulinarna, kalendarz menu nowej Nomy będzie dzielony według innych zasad niż dotychczas. - To nie będą pory roku czy miesiące, ale raczej sezony oraz przypisane do nich zakresy czy obszary składników. Zima i początek wiosny to ocean. Wtedy są najlepsze owoce morza i de facto jest to jedyny sezonowy składnik, który jest dostępny w Skandynawii - opowiadała.
Które danie zrobiło na Małgorzacie Mincie największe wrażenie podczas wizyty w Nomie? Jakie sezonowe składniki będą pojawiały się w menu w dalszej kolejności? O tym w nagraniu audycji. Tam również fragmenty archiwalnych wywiadów z Rene Redzepim - szefem Nomy - oraz z Bjoernem Frantzenem - szefem restauracji Frantzen, która niedawno otrzymała trzecią gwiazdkę Michelina.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka i blogerka kulinarna)
Data emisji: 24.02.2018
Godzina emisji: 12.00
pg/jp