Dlaczego najlepsi kucharze popełniają samobójstwa?
Okazją do rozmowy o jednej z ulubionych potraw świata była zapowiedź kolejnego tomu legendarnej serii "Modernist cuisine" Nathana Myhrvolda, który ma być poświęcony pizzy właśnie.
- Myhrvold to człowiek niezwykły. Naukowiec, który założył firmę wykupioną przez Billa Gatesa, znudzony pracą na posadzie dyrektora do spraw rozwoju technicznego Microsoftu, zaczął bardzo intensywnie interesować się kuchnią. Chciał nawet zostać zawodowym kucharzem - powiedział Grzegorz Łucki przypominając postać twórcy legendarnej pozycji wydawniczej.
Jak doszło do jej powstania? Nauka sztuki kulinarnej, szczególnie francuskiej, bardzo rozczarowała Nathana Myhrvolda. - Pewnie dlatego, że w kuchni robi się mnóstwo rzeczy nie zadając pytania, dlaczego coś się robi tak, a nie inaczej. On postanowił to zmienić i tak zaczęła powstawać "Modernist cuisine" - zauważył gość audycji.
Jak powinno się piec pizzę? Jakie cechy powinna posiadać pizza neapolitańska? Dlaczego do jej pieczenia trzeba koniecznie używać stalowej blachy o ściśle określonej grubości? Czym są kondukcja, konwekcja i radiacja? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Grzegorz Łucki (znawca dzieła Nathana Myhrvolda)
Data emisji: 21.04.2018
Godzina emisji: 12.00
mko/bch