Co masz zjeść za sto lat, zjedz dziś
Prawie 50 kg rocznie na statystycznego Polaka. Tak dużo jedzenia, według danych banków żywności, marnuje się w naszym kraju. - Co trzeci Polak przyznaje się do tego, ze wyrzuca bardzo dużo jedzenia: pieczywo, wędliny, warzywa, owoce, nabiał – wymieniała z kolei Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku”.
Jak według rozmówczyń Łukasza Modelskiego nie marnować jedzenia (oszczędzając tym samym 2,5 złotych rocznie)? Jak przedłużać trwałość zakupionych rzeczy i… nie przejmować się datą ważności? I, co najistotniejsze, jakie są konkretne pomysły na posiłki z resztek?
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Goście: Sylwia Majcher (autorka książki "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku") oraz Monika Kucia (dziennikarka, kuratorka programu kulinarnego festiwalu Nowe Epifanie)
Data emisji: 17.03. 2018
Godzina emisji: 12.00
jp/bch