Pasta z pokrzyw i inne pomysły zielarki ze Szwecji
Angus to rasa krów, którą bardzo chwali sobie gość Dwójki. - Po pierwsze dają doskonałe mięso na steki. Ma ono doskonałe przerosty, doskonały smak. Po drugie są to zwierzęta, które w naszych warunkach klimatycznych mogą cały rok przebywać na zewnątrz. A po trzecie to bardzo pierwotna rasa, niemodyfikowana genetycznie, w związku z czym te zwierzęta bardzo dobrze się hodują, są bardzo przyjazne i nie sprawiają żadnych problemów - tłumaczył Rafał Bachan.
Jako hodowca bydła stawia on na naturalne metody. - Krowy mają być szczęśliwe wtedy, kiedy żyją. Nie wyobrażam sobie trzymania zwierząt w dużych oborach tylko po to, żeby miały lepsze mięso. Nie będąc aż tak marmurkowe, jak mięso ze zwierząt stojących w oborach, jest ono nadal fenomenalne, dlatego że moje krowy są karmione w sposób naturalny. Przez cały rok jedzą trawę, a to gwarancja dobrego odżywiania. Od tego zależy później jakość mięsa - podkreślał.
Gdzie w Polsce jest najwięcej hodowli angusów. Ile mięsa z nich trafia na krajowy rynek, a ile na eskport? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Rafał Bachan (warszawski rzeźnik, właściciel sklepu i bistro)
Data emisji: 21.07.2018
Godzina emisji: 12.30
pg/mk