Książka "Moja kuchnia pachnąca bazylią" po raz pierwszy ukazała się w Polsce w 1994 roku. Jest to osobista historia Tessy Capponi-Borawskiej od dzieciństwa do dojrzałości przetykana bardzo obficie przepisami włoskiej kuchni, co do których oryginalności nie ma wątpliwości.
Na początku nowego wydania autorka pisze: "Jest to testament, bo piszę o jedzeniu od 1991 roku, niedawno skończyłam 60 lat i po prostu chciałabym już zająć się czymś innym. Oczywiście nie zamierzam raz na zawsze wstać od stołu, ale chciałabym spokojnie jeść, nie myśląc jak to potem opisać. Chyba osiągam stan, który mogłabym określić jako przesyt gastronomiczny".
- Naprawdę osiągnęłam ten stan ducha, gdzie bardzo lubię wszystko to, co nie jest przeze mnie przygotowane. Delektuję się teraz kuchnią zrobioną przez innych i postanowiłam, że nie będę pisała kolejnej książki o jedzeniu. Pracuję w tej chwili nad osobistym przewodnikiem po Florencji, gdzie sprawy gastronomiczne będą jakoś obecne, ale to będzie w zupełnie innym wymiarze, innym stylu – podkreślała Tessa Capponi-Borawska.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Tessa Capponi-Borawska (autorka książki "Moja kuchnia pachnąca bazylią")
Data emisji: 21.03.2020
Godzina emisji: 10.00
pg