Smak nieba. Kucharki znikają z polskich plebanii

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2016 12:00
– Liczba gospodyń plebańskich maleje. Wydaje mi się, że to był ostatni moment, żeby uchwycić to zjawisko – mówił Łukasz Modelski, autor książki "Kuchnia na plebanii".
Audio
  • Smak nieba. Kucharki znikają z polskich plebanii (O wszystkim z kulturą/Dwójka)
Łukasz Modelski w swojej książce Kuchnia na plebanii dokumentuje przemiany księżowskiego jadłospisu (zdj. ilustracyjne)
Łukasz Modelski w swojej książce "Kuchnia na plebanii" dokumentuje przemiany księżowskiego jadłospisu (zdj. ilustracyjne)Foto: pixabay/domena publiczna

drogaprzezmąkę.jpg
"Droga przez mąkę". Posłuchaj audycji Łukasza Modelskiego

Kucharka gotująca dla księży to ginący zawód. Coraz mniej duchownych zatrudnia gospodynie, inni zaś powoli je tracą. – Kiedy umawiałem się na niektóre z rozmów zawartych w książce, słyszałem od proboszcza: "właśnie umarła", "jest ciężko chora" albo "już nie może rozmawiać" – opowiadał Łukasz Modelski.

Autor "Kuchnii na plebanii" umieścił w swojej książce 200 przepisów, które podyktowało mu osiem gotujących pań, choć spotkał się ze znacznie większą liczbą gospodyń. Część rozmów nie znalazła się w książce przede wszystkim za sprawą pewnych kulinarnych skłonności kucharek w wieku około 60 lat...

***

Tytuł audycji: O wszystkim z kulturą

Prowadzi: Bartosz Panek

Goście: Łukasz Modelski (dziennikarz, redaktor, autor książki "Kuchnia na plebanii")

Data emisji: 14.12.2016

Godzina emisji: 18.00

mc/bch

Czytaj także

Błogosławione menu. Czym raczyli się święci?

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2015 16:00
Święta Hildegarda z Bingen przestrzegała przed jedzeniem truskawek, zalecała za to orkisz, kasztany i koper włoski. O wiele lepszą ofertę miał dla smakoszy święty Patryk.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Bóbr to nie tylko wigilijna ryba

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2015 13:00
- Jeszcze w XIX wieku klasyfikowano tego gryzonia jako rybę - zwrócił uwagę Łukasz Modelski. Dlatego bóbr był potrawą postną i podstawą wielu wigilijnych dań.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dieta Jezusa, czyli kuchnia prowincjonalna

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2016 12:30
- W Palestynie czasów Jezusa jadano jak to na peryferiach, skromnie - podkreśliła archeolog Joanna Lorynowicz. Skromnie bardzo często oznacza również zdrowo.
rozwiń zwiń