Dania Olgi Tokarczuk. Przepisy kulinarne z polskiej literatury

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2025 12:53
Adam Wiedemann przybliżył w Dwójce wątki kulinarne najwyższej próby w polskiej literaturze. Twórca zgromadził przepisy, które możemy znaleźć w twórczości Olgi Tokarczuk. To szczególnie ciekawe, gdyż polska noblistka nie je mięsa.
Książki Olgi Tokarczuk to także ciekawa przygoda kulinarna.
Książki Olgi Tokarczuk to także ciekawa przygoda kulinarna.Foto: Shutterstock/creativevenenko

Olga Tokarczuk i alternatywa dla mięsa

Adam Wiedemann ocenił, że podejście Olgi Tokarczuk do mięsa wymagał dużej wyobraźni w tworzeniu alternatywnych dań. - Olga Tokarczuk uruchamia swoją fantazję w celu znajdowania zamienników dań mięsnych. Nadal pozostaje wielbicielką owoców morza i ryb. Słynny jest jej pstrąg w płatkach migdałowych, który podawany był jeszcze niedawno w "Bardzie Śląskim" - powiedział.


Posłuchaj
09:43 _PR2 (mp3) 2025_04_01-07-16-56.mp3 Adam Wiedemann o przepisach kulinarnych w literaturze (Poranek Dwójki)

 

W książce "Dania wrażliwe" znajdziemy około 130 przepisów. - Olga Tokarczuk wyśmiewała kiedyś to, że w Polsce mamy mnóstwo dań fantastycznych, nieistniejących, takich jak ryba po grecku czy fasolka po bretońsku. Na tym mniej więcej polega zamysł tej książki. Każde danie przyporządkowane jest jakiemuś państwu albo krainie geograficznej, ale niekoniecznie ma z nią coś wspólnego - zdradził Adam Wiedemann.

Kulinaria łączą

Autor książki opowiedział także o twórcy jej szaty graficznej, który właśnie przez sprawy kulinarne "znalazł wspólny język" z Olgą Tokarczuk. - Strona graficzna została powierzona Ignacemu Czwartosowi. Artyści tak różniący się ideologicznie, na gruncie kuchni mogli się pogodzić - powiedziała Adam Wiedemann.

- Czwartos to nie tylko twórca wielkich obrazów patriotyczno-martyrologicznych, ale także ilustrator np. dawnego "Przekroju", gdzie opatrywał rysunkami np. felietony kulinarne. Tutaj nawiązuje do swojej dawnej twórczości - przyznał.

 ***

Tytuł audycji: Poranek Dwójki

Prowadzenie: Katarzyna Hagmajer-Kwiatek

Data emisji: 1.04.2025

Godz. emisji: 7.15

dz/kor

Czytaj także

"Kucharka i tyle zarabia!". Fenomen autorki "365 obiadów"

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2025 06:00
Lucyna Ćwierczakiewiczowa, niezwykle popularna postać XIX-wiecznej Warszawy, zapoczątkowała prawdziwą rewolucję w polskiej kuchni i obyczajowości. A przy tym: osiągnęła niebywały sukces. Wysokość honorarium za jej słynną książkę "365 obiadów za 5 złotych" przekraczało znacznie honorarium Sienkiewicza za "Potop" czy Prusa za "Faraona".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wiosna porą na grzybobranie? Oto jakich gatunków szukać w marcu

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2025 10:46
Choć marzec zwykle nie jest miesiącem kojarzonym z grzybobraniem, tegoroczne warunki atmosferyczne sprawiły, że grzybiarze ruszyli do lasów. 
rozwiń zwiń