Kuchnia koreańska - najpopularniejsze dania i ich rodowód

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2024 09:30
W audycji "Droga przez mąkę" (4.08) rozmawialiśmy o książce Jiny Jung "Domowa kuchnia koreańska". Naszym gościem był Marcin Wojtasik, kulturoznawca i restaurator.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Nungning20/Shutterstock

Kuchnia koreańska jest coraz popularniejsza w Polsce, jest wiele restauracji i barów serwujących jej specjały. Coraz częściej także zabieramy się do samodzielnego przygotowywania dań z tego kraju.

W Korei kimchi przygotowuje się z rodziną, zasiada razem do stołu, zastawionego kolorowymi potrawami przygotowanymi z wielką dbałością i łączy tradycyjne dania z lokalnymi alkoholami, aby wydobyć wszystkie smaki.

Książka Jiny Jung była także pretekstem do rozmowy o tym, jaką jest kuchnia koreańska, z jakich kulturowych, a czasami nawet politycznych przyczyn powstawały koreańskie dania.


Posłuchaj
28:07 Dwójka 04.08.2024 Droga przez mąkę_bez muzyki_mp3.mp3 Domowa kuchnia koreańska (Droga przez mąkę/Dwójka) 

Gościem audycji był Marcin Wojtasik - kulturoznawca i restaurator.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 4.08.2024

Godz. emisji: 9.00

pg/wmkor

Czytaj także

Kulinarne przysmaki Korei Południowej

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2018 17:27
Czy Polska i Korea Południowa mają ze sobą coś wspólnego w kuchni? Okazuje się, że tak i są to... pierogi i kiszona kapusta. Co jeszcze jadają mieszkańcy tego kraju? "PolskieRadio.pl na końcu świata" postanowiło skosztować koreańskiej kuchni.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Koreańska kuchnia na polskie chłody. Najbardziej rozgrzewające dania

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2023 07:50
- Kuchnia koreańska należy do najbardziej ostrych na świecie, więc sprawdzi się podczas jesiennych chłodów w Polsce - przekonuje Anita Raszka, autorka książki "Korea od kuchni". - To wielość kolorów, aromatów i smaków, z którymi czasem trzeba się oswoić. 
rozwiń zwiń