Bez wieprzowiny i muzyki. Wielki Post po góralsku

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2015 14:00
- Przed Środą Popielcową wyparzano naczynia i odwieszano instrumenty na kołki. Ścisły post przede wszystkim - wspominał Tadeusz Styrczula-Maśniak z Kościeliska.
Audio
  • Bez wieprzowiny i muzyki. Wielki Post po góralsku (Źródła/Dwójka)
Fragment obrazu Juliana Fałata pt. Popielec, 1881
Fragment obrazu Juliana Fałata pt. "Popielec", 1881Foto: wikipedia, domena publiczna

Gość Dwójki to wyśmienity góralski basista, więc dla niego post miał dodatkowy wymiar: kończyły się wszelkie zabawy i publiczne granie muzyki. - Pozwalaliśmy sobie tylko ćwiczyć w komorze, ze specjalnymi tłumikami, żeby nie wyjść z wprawy - zaznaczył.

Oczywiście w Wielkim Poście z góralskiego jadłospisu znikało wieprzowina, słonina, olej (na baraninę pozwalano sobie przy niedzielnych obiadach). Nasz gość opowiadał także o dawnych, wyjątkowo stanowczych kazaniach niedzielnych i wyjaśnił, skąd na Podhalu wzięła się... szkocka krata.

***

Prowadzenie: Kuba Borysiak

Goście: Tadeusz Styrczula-Maśniak (muzyk, tancerz, leśnik z Podhala)

Data emisji: 18.02.2015

Godzina: 12.05

Materiał został wyemitowany w audycji "Źródła"

mm/jp

Czytaj także

Muzyka zbójeckiej baby. 120 urodziny Dziadońki

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2014 14:54
– Żeby w tamtych czasach baba muzykowała, było wprost nie do uwierzenia – wspominał Dziadońkę Bartłomiej Koszarek, dyrektor Bukowiańskiego Centrum Kultury.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Odkrywała tajemnice karpackich Heraklesów...

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2015 14:00
W niedzielę 25 stycznia zmarła znakomita etnografka dr. Urszula Janicka-Krzywda. W Dwójce przypomnieliśmy jej opowieści o karpackich zbójnikach i magii huculskiej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Rodzinna saga Trebuniów-Tutków

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2015 16:00
Dzieje słynnego góralskiego rodu - do szóstego pokolenia - oraz znakomitych podhalańskich muzyków wspominał w archiwalnym nagraniu zmarły 22 stycznia Stanisław Trebunia-Tutka.
rozwiń zwiń