Polskie Radio
Section05

ekologia

Festiwal muzyczny przyjazny dla środowiska? Daria Kubasiewicz o filozofii less waste

- Mamy pełną świadomość tego, że to, co możemy zrobić, gromadząc bardzo dużo ludzi, organizując dwudniową imprezę, to wpłynąć na to w pewien sposób i pewne rzeczy ograniczać, nie dokładać swojej cegiełki. Mam nadzieję, że jest to festiwal, za którym idzie coś więcej - mówiła w Polskim Radiu 24 Daria Kubasiewicz o organizacji festiwalu WROsound.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 klimat ochrona środowiska Katarzyna Dydo

Stulecie rolnictwa biodynamicznego. Dorota Metera: to elitarna branża

- Rolnictwo ze znakiem Demeter wyznacza najwyższy standard produkcji żywności na świecie, ale to także kosmetyki i tekstylia. To pewien sposób myślenia o tym, jak zgodnie z naturą i naszymi potrzebami można prowadzić bez szkody dla środowiska produkcję żywności i produktów pokrewnych - mówił w Polskim Radiu 24 Paweł Bietkowski, który wraz z Dorotą Meterą mówił o rolnictwie ekologicznym i biodynamicznym.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 klimat ochrona środowiska rolnictwo Marta Hoppe

Media społecznościowe a środowisko. Czy korzystanie z internetu ma wpływ na przyrodę?

Do tego, że za korzystanie z mediów społecznościowych płacimy, oglądając reklamy, już się przyzwyczailiśmy. Dodatkowym kosztem jest jednak energia elektryczna i emisja dwutlenku węgla, jakie wiążą się z zapisywaniem treści na serwerach. Każde nasze zapytanie w wyszukiwarce, każde zdjęcie przesłane w komunikatorze wyzwala gigantyczny ruch na całym świecie i mocno wpływa na środowisko.
Zobacz więcej na temat:  Szymon Majchrzak Robert Grzędowski Trójka internet środowisko przyroda technologie media społecznościowe

Świat bez pszczół? Wiktor Jędrzejewski: zmiany klimatu wytrącają pszczoły z naturalnego rytmu

- Mamy coraz więcej zjawisk, w których niestabilność klimatu, jego nieprzewidywalność, wytrąca pszczoły z naturalnych schematów postępowania, które były dla nich do tej pory gwarantem przeżycia, zebrania dużej ilości pokarmu, a z perspektywy ekosystemu i także  naszej, tego, że my będziemy mieli co jeść - mówił w Polskim Radiu 24 Wiktor Jędrzejewski, miejski pszczelarz.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 klimat ochrona środowiska Katarzyna Dydo rolnictwo pszczoły

Drzewa: arystokracja wśród roślin. Dlaczego tak działają na ludzi, na ludzką wyobraźnię?

Kiedyś były stałym elementem krajobrazu, dzisiaj z niego znikają. Są masowo wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle, ale też w sztuce. Na szczęście ludzie  coraz częściej doceniają ich rolę w złożonym systemie istnienia świata, dostrzegają ich piękno, chronią. Drzewa.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA przyroda natura drzewa rośliny ewolucja człowiek cywilizacja KULTURA paweł sztarbowski las

Świat się topi. Jaki los nas czeka?

W kolejnej odsłonie "360 stopni" Jarosław Kuźniar przygląda się problemowi globalnego ocieplenia. Punktem wyjścia do rozważań są twarde dane, takie jak m.in. te: w Azji i Ameryce osiągane są kolejne rekordy ciepła, jest coraz więcej miejsc na świecie, w których w nocy temperatura nie spada poniżej 30 stopni, czy fakt, że według austriackich naukowców z Alpenverein lodowce topnieją w rekordowym tempie - tempie tak zawrotnym, że za 40 lat pozostanie w Austrii tylko jeden lodowiec. Mając dane, Jarosław Kuźniar wraz z zaproszonymi przez siebie ekspertami - m.in. klimatologiem z WWF Marcinem Kowalczykiem, dr hab. Katarzyną M. Zielińską z Uniwersytetu Łódzkiego, architektką dr Joanną Jurgą i Katarzyną Udrycką - kompleksowo sprawdza, w jakim momencie globalnego ocieplenia jesteśmy, dokąd zmierzamy i co możemy zrobić (od ograniczenia emisji CO2 do nowego podejścia do projektowania przestrzeni), aby powstrzymać nadchodzące klimatyczne niebezpieczeństwo.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA globalne ocieplenie lodowiec klimat Marcin Kowalczyk WWF katarzyna zielińska architektura Jarosław Kuźniar Trójka

Akcja "Adoptuj Pszczołę". Dlaczego owady zapylające są w kryzysie?

Pszczoły miodne i dziko żyjące odpowiadają za zapylanie roślin, które stanowią ponad jedną trzecią naszej codziennej diety. Dlatego są tak ważne dla rolnictwa i produkcji żywności. Niestety śmiertelna mieszanka, na którą składają się toksyczne pestycydy, pasożyty pszczół i zmiany klimatu, sprawia, że zapylacze na całym świecie są w kryzysie. 
Zobacz więcej na temat:  Agnieszka Kunikowska rośliny kwiaty pszczoły miód Greenpeace środowisko kryzys klimatyczny owady