Brownie z białej czekolady, czyli blondie (przepis) Słodkie, lekko waniliowe, z wyraźnym smakiem białej czekolady... Oto blondie. - To ciasto rozpływa się w ustach, a przepis na nie jest banalnie prosty - mówi Paulina Hyła z Bistro Palce lizać. Zobacz więcej na temat: desery przepisy kulinarne Trójka
Relacja matka - córka: trudna miłość - Pierwszy trudny moment dla matki jest już wtedy, gdy córka jest w przedszkolu - mówi psychoterapeutka Iwona Centka. Zobacz więcej na temat: macierzyństwo psychologia rodzice Trójka
O relacji matka - córka O kobiecej sile i słabościach, o dawaniu i otrzymywaniu, o rozwoju i zmianie. Zobacz więcej na temat: macierzyństwo psychologia rodzice Trójka
Proste przepisy na szparagi Świetnie sprawdzają się szparagi zapieczone, pod beszamelem albo owinięte np. szynką parmeńską. Można ze szparagami zrobić tartę. Warto pomyśleć o tym szybko, bo sezon na te warzywa jest krótki. Zobacz więcej na temat: szparagi Trójka
Czekoladowe trufle: słodkie i zdrowe - Słodkie rzeczy, które mogę jeść bez wyrzutu i bez wyrzutów polecać to zdrowe i całkowicie naturalne trufle czekoladowe - mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: kulinaria Trójka
Pokolenie Y, czyli klapki i iPady. Czy tylko? Są roszczeniowi, nieodpowiedzialni, niecierpliwi, nie szanują autorytetów. Najchętniej całe życie spędziliby na pikniku - tak mówi się o pokoleniu Y, młodych ludziach, którzy właśnie wchodzą na rynek pracy. Zobacz więcej na temat: Pokolenie Y psychologia socjologia Trójka
Co dalej z pokoleniem "klapek i iPodów"? Są roszczeniowi, nieodpowiedzialni, niecierpliwi, nie szanują autorytetów. Tak mówi się o młodym pokoleniu Y, które właśnie wchodzi na rynek pracy. Zobacz więcej na temat: młodzież psychologia Trójka
Warzywa korzeniowe w roli głównej - Seler czy pietruszkę można upiec na słodko lub na słono, można z nich przygotować fajną zupę krem czy purée - mówi Marcin Kuc, autor bloga kulinarnego. Zobacz więcej na temat: kulinaria Trójka
Sałata na ciepło - przepis na danie nietuzinkowe Tym razem zielono nie tylko na talerzu, ale również na patelni. Okazuje się, że sałaty wspaniale zachowują się w daniach na ciepło. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne Trójka
Przepis na pysznego burak-burgera - To jest połączenie smaków. Wygląda jak mięso, a smak ma burgerowo-słodkawy - tłumaczy Urszula Gronowska, współwłaścicielka baru wegańskiego "W gruncie rzeczy". Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne Trójka
Przepis na mus z jesiotra z sosem z białej czekolady Biała czekolada jako dodatek do wytrwanych i niesłodkich dań? Jak najbardziej! Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne Trójka
Sprawdź, jak zabytki odzyskują blask - Zauważamy pozytywne zmiany w Polsce. Samorządy, instytucje i osoby prywatne, które są we władaniu zabytków, często je remontują - mówi Wioletta Łabuda-Iwaniak, rzecznik Narodowego Instytutu Dziedzictwa. Zobacz więcej na temat: architektura konkurs Trójka
Czy Ziemia może nabić sobie guza? W "Zagadkowej niedzieli" rozmawiamy o tajemnicach wszechświata. Pytamy między innymi o to, dlaczego Ziemia jest uparta i wciąż krąży wokół Słońca. Zobacz więcej na temat: dzieci kosmos Trójka
Wytrawny przysmak prosto od... kozy Kozie mleko i ser mają wyrazisty, nieco cierpki smak i aromat, przez co nadają charakter wielu daniom. - Ser można dodać do ravioli albo sałatki z figami - podsuwa pomysły Monika Pęcikiewicz, reżyserka teatralna i właścicielka restauracji Rozbrat 20. Zobacz więcej na temat: kulinaria nabiał przepisy kulinarne sałatki
Przepis na carpaccio i winegret na bazie cytrusów - Ten sos tak "podkręci" smak zwykłej sałaty, że wszyscy będą pytać, czego do niej dodaliśmy - mówi restauratorka Marta Gessler. Zobacz więcej na temat: kuchnia włoska kulinaria przepisy kulinarne sałatki
Czy opłaca się być miłym dla ludzi? W audycji "Prawdę mówiąc" rozmawiamy o trudnej życzliwości wobec współpasażerów w komunikacji miejskiej, o szacunku i uśmiechu w urzędach, sklepach oraz wszystkich miejscach, gdzie spotykamy drugiego człowieka. Zobacz więcej na temat: psychologia Trójka
O trudnej życzliwości Aldous Huxley, brytyjski pisarz, pod koniec życia powiedział: "To nieco zawstydzające, że po całym życiu poświęconym roztrząsaniu sytuacji ludzkości na koniec nie mogę powiedzieć nic mądrzejszego niż: spróbujmy być dla siebie bardziej życzliwi". Zobacz więcej na temat: psychologia
Listek listkowi nierówny, czyli uwaga na pestycydy W Polsce i nie tylko można zauważyć, że nastała zdrowa moda na zielone koktajle warzywne i owocowe. Uważajmy jednak na pułapki... Zobacz więcej na temat: kuchnia włoska kulinaria