ODDASZFARTUCHA ze swoją czwartą książką

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2024 20:45
- To książka imprezowa, nie tylko świąteczna. Dedykowana na rodzinne spotkania, z myślą o tych, którzy chcą urządzić fajne przyjęcie - opowiada o swojej książce Tomasz Strzelczyk. 
Tomasz Strzelczyk, autor kanału Oddasz fartucha stawia na przepisy kuchni rodzinnej
Tomasz Strzelczyk, autor kanału "Oddasz fartucha" stawia na przepisy kuchni rodzinnejFoto: mat.pras.

Tomasz Strzelczyk prowadzi kanał ODDASZFARTUCHA, który ma już ponad milion subskrybentów na YouTube. Niedawno ukazała się jego czwarta książka kulinarna zawierająca 120 przepiów. 


Posłuchaj
25:01 CZWORKA Popołudniówa 2024_12_03-14-15-04.mp3 Tomasz Strzelczyk czyli ODDASZFARTUCHA opowiedział o swojej 4tej książce (Popołudniówa/Czwórka)

 

- Biorąc książkę do ręki, możemy skomponować menu na całą imprezkę od A do Z, nie ważne czy to będzie sylwester, czy to będzie komunia - opowiada autor. 



Kuchnia Duńska

Tomasz Strzelczyk dzieli swoje życie między Polską, a Danią, co daje mu ciekawą perspektywę kulinarną. - Duńczycy to bardzo zdrowy naród i bardzo zdrowo się odżywiają. Jakość produktów jest u nich często wyższa niż u nas, ale ich kuchnia ma wiele punktów wspólnych z naszą np. potrawy z wieprzowiny, albo panierowane lub smażone ryby - opowiada kucharz. 

Zobacz też:


Smaki dzieciństwa 

W rozmowie w "Popołudniówie" Tomek Strzelczyk opowiedział również o tym jakie potrawy pamięta z czasów, kiedy był dzieckiem. - Mój ojciec zawsze smażył rewelacyjne placki ziemniaczane i małe okonie, które były chrupiące prawie jak czipsy. Razem chodziliśmy na ryby, bo obaj wędkowaliśmy. Robił często proste potrawy jak np. zwykłe kanapki z jajkiem i pomidorem i trochę mi brakuje tej prostoty w gotowaniu - wspomina gość Czwórki. 



Potrawy wigilijne 

Ze względu na zbliżające się Święta, kucharz zdradził nam co znajdzie się na jego stole wigilijnym. - Na pewno będą krokiety z kapustą i grzybami, zupa grzybowa lub barszcz z uszkami, kapusta z grochem i przede wszystkim karp przyrządzony na trzy sposoby. Uwielbiam karpie i od zawsze na wigilię przygotowuję karpia w galarecie - mówi Tomasz Strzelczyk. 

***

Tytuł audycji: Popołudniówa

Prowadzący: Kamil Jasieński 

Gość: Tomasz Strzelczyk (Oddasz Fartucha)

Data emisji: 3.12.2024

Godzina emisji: 15.07

gV