Domowa kuchnia, czyli jaka? Wyjaśnia Sylwia Zając

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2025 11:19
- Nasza polska kuchnia jest niesamowita. Chociaż wszyscy chcemy szukać różnych nowych smaków, to okazuje się, że to co najprostsze jest najlepsze. Od dawien dawna potrawy były przygotowane z prostych składników takich jak kasza, mąka czy jajka. Dzisiaj wraca się do prostoty produktów tradycyjnych - mówi gościni Czwórki. 
Sylwia Zając opowiedziała o tradycyjnej kuchni
Sylwia Zając opowiedziała o tradycyjnej kuchniFoto: Kamil Jasieński/ Czwórka

Sylwia Zając prowadzi profil @zesmakiemnaty, na którym prezentuje różne domowe przepisy kulinarne. Niedawno ukazała się jej książka z przepisami pt. "Domowo zdrowo". Twórczyni specjalizuje się w tradycyjnej polskiej kuchni. 


Posłuchaj
22:09 CZWORKA Popołudniówa 2025_01_02-15-13-24.mp3 Sylwia Zając i jej książka "Domowo zdrowo" (Popołudniówa/Czwórka)

 

- Czerpię wiedzę i przepisy ze starych polskich książek kulinarnych, ale także od kół gospodyń wiejskich, z którymi współpracuję. Od nich nauczyłam się przepisów między innymi na lubelskie cebularze, chełmski makaron jajeczny, kraśnickie ogórki kiszone i szare kluski. To proste potrawy, wpisane na listę produktów tradycyjnych, które są niesamowicie smaczne i można je łączyć z nowoczesnymi przepisami - zdradza Sylwia Zając.



***

Tytuł audycji: Popołudniówa

Prowadzący: Kamil Jasieński 

Gość: Sylwia Zając

Data emisji: 2.1.2024

Godzina emisji: 15.07

gV/pj

Czytaj także

Kuchnia wege, czyli postna. Co jedli nasi przodkowie w czasie Wielkiego Postu?

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2024 13:25
W Kościele katolickim Środa Popielcowa zaczyna Wielki Post. Jeszcze niedawno w niektórych domach ten dzień zmieniał codzienny jadłospis. Jednak kuchnia postna była codziennością w dawnej Polsce. - Chłopi, którzy stanowili większą część społeczeństwa, na mięso mogli sobie pozwolić od święta. Można więc powiedzieć, że postne potrawy jedli codziennie. Dzisiaj nazywalibyśmy je po prostu wegańskimi - mówi w Czwórce Paweł Ochman i opowiada, co jedli nasi przodkowie w czasie Wielkiego Postu.
rozwiń zwiń