Joanna Dudek gotuje, odkąd opuściła dom rodzinny, choć przyznaje, że i wtedy wpadała tam na obiadki. Po latach pracy w korporacji, w czasie pandemii, zdecydowała się na zmiany i założyła kulinarnego bloga foodlajf.pl i profile w mediach społecznościowych.
19:37 PR4_13.03.2025_15.16_Popołudniówa 15.16.05 15.35.45.mp3 Joanna Dudek opowiada o gotowaniu i fotografii kulinarnej (Popołudniówa/Czwórka)
- Od samego początku w kuchni lubiłam eksperymenty. Najczęściej sięgałam po dania azjatyckie, tajskie, chińskie. Ale teraz mam troje dzieci i w kuchni muszę zapewnić pełen wachlarz smaków - przyznaje. - Osobie zaczynającej przygodę z gotowaniem powiedziałabym, że przepis to dobra rzecz. Ja uważam, że jest on inspiracją, i tak z niego korzystam. Inspiruję się też kuchnią znanych kucharzy, szefów kuchni. Staram się również wymyślać własne przepisy.
Samo danie, nawet najbardziej wyszukana potrawa, nie podbije internetu, jeśli nie będzie miało dobrych zdjęć. - Tego uczyłam się kilka lat. Moje pierwsze zdjęcia pozostawiały wiele do życzenia. Weszłam w ten temat głębiej. Dziś mój salon przypomina studio fotograficzne - korzystam z teł, różnych akcesoriów.
Czytaj także:
Joanna Dudek uspokaja - na start wcale nie trzeba tego wszystkiego mieć. - Wystarczy deska, ładna ściereczka, talerzyk, widelczyk, dobra perspektywa i kompozycja. Wiele wiedzy można znaleźć w sieci - podpowiada.
Lata gotowania i fotografowania nauczyły Joannę wiele, bez zająknięcia wymienia też szczególnie niefotogenicznych bohaterów kuchni. To owsianki, jaglanki, wszelkie kaszki i pasztety. - Na szczęście można skorzystać z owoców, orzechów, ziół i pięknie je udekorować do zdjęcia - podpowiada.
Joanna Dudek w swojej kuchni stawia na naturalność, wszystko, co prezentuje na foodlajf, jest jadalne - nie stosuje tu fotograficznych sztuczek. W rozmowie z Kamilem Jasieńskim przyznaje też, że sama korzysta z licznych mediów społecznościowych, szuka inspiracji i chętnie, z ciekawości sięga po wiralowe przepisy z TikToka.
***
Tytuł audycji: Popołudniówa
Prowadzący: Kamil Jasieński
Gościni: Joanna Dudek (autorka bloga foodlajf.pl)
Data emisji: 13.03.2025
Godzina emisji: 15.16
pj/kor