- Vienio jest raperem i członkiem legendarnego składu Molesta.
- Gotowanie to jego największa pasja.
- Jest autorem książki "Brzuchomówcy", w której o jedzeniu rozmawiał m.in. z Organkiem, Pablopavo i Natalią Przybysz.
- Kręci programy kulinarne i dzieli się przepisami na Instagramie w cyklu "Kwadrat".
Na debiutanckiej płycie Molesty "Skandal" nawijał, że "zjadł podwójną szamę". W numerze "Grill te sprawy" przekonuje, że "grillowanie rąk nie brudzi". Vienio od kilku lat na poważnie zajmuje się gotowaniem i, jak przekonuje, może o tym mówić godzinami.
- Byłem nastolatkiem, kiedy moja mama wyjechała do Stanów Zjednoczonych, żeby pracować. Zostałem ze starszym bratem i z książeczką z przepisami, bo to ja miałem zająć się gotowaniem - wspomina gość Czwórki. - Na początku robiłem to niechętnie, ale szybko doszedłem do wniosku, że z pieniędzy, które dostaję na zakupy, zawsze zostaną mi jakieś zaskórniaki. Pomyślałem: oto jest sposób, żeby przekuć przykry obowiązek w mikrobiznes.
"Kwadrat" z przepisami
Na początku były przepisy kuchni polskiej, dziś Vienio gotuje roślinie, w klimacie fusion. Swoimi przepisami dzieli się na Instagramie tworząc program "Kwadrat”.
- Wiem, że wiele osób kojarzy mnie z kuchnią azjatycką, ale wrzucam przepisy z różnych stron świata. Ostatnio nawet robiłem flaczki, bo internauci namówili mnie do sięgnięcia po klasyczne, warszawskie smaki. I te flaki świetnie "zażarły" - dodaje raper.
29:33 CZWÓRKA Grill te sprawy - 02.05.2024.mp3 Jak gotuje Vienio? (Grill te sprawy/Czwórka)
Podróże kulinarne: "poczujesz smak i klimat dania"
Inspiracje kulinarnie czerpie z różnych stron, ale podkreśla, że smak danego dania można w pełni poczuć w miejscu, z którego ono pochodzi.
- Wiesz, jak robi się tapasy, wiesz, czym one są, ale dopiero w hiszpańskim tapas barze poczujesz klimat tego dania. Atmosfera, fachowość i sposób podania - to wszystko może cię zaskoczyć - wyjaśnia rozmówca Kamila Jasieńskiego. - W domu raczej nie mamy szansy przeżyć takiego olśnienia, dlatego zachęcam też do kulinarnych podróży.
Vienio i jego przepis na szparagi
- Wraz z wiosną otwieram sezon na chłodniki, młode ziemniaczki i fasolkę szparagową. Dla mnie warzywa do prawdziwy odlot - przyznaje Vienio. - Teraz korzystam z sezonu na szparagi. Najbardziej lubię zielone i fioletowe. Białe odpuszczam, bo są włókniste, łykowate i trzeba je obierać. W tym roku szparagi podaje się z sosem z żółtka, odrobiny oliwy, czosnku na zimno i z odrobiną parmezanu. To jest hit tej wiosny.
Kamil Jasieński, autor audycji "Grill te sprawy" i raper Vienio.
Sprawdź też:
Co i jak je Vienio?/Czwórka
***
Tytuł audycji: Grill te sprawy
Prowadzi: Kamil Jasieński
Goście: Vienio (raper, kucharz-pasjonat)
Data emisji: 02.05.2024
Godzina emisji: 13.15
kul/mgc