Plaga ultraprzetworzonej żywości

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2024 12:04
Najnowsze wyniki badań wskazują, że brytyjskie nastolatki aż dwie trzecie dziennego zapotrzebowania na kalorie czerpią z żywności ultraprzetworzonej. Czy wyniki badań dotyczące polskich dzieci są równie niepokojące? Porozmawiamy o tym w piątkowej audycji "Świat 4.0".
Nastolatkowie w Wielkiej Brytanii dostarczają dwie trzecie dziennego zapotrzebowania kalorii z żywności ultraprzetworzonej
Nastolatkowie w Wielkiej Brytanii dostarczają dwie trzecie dziennego zapotrzebowania kalorii z żywności ultraprzetworzonej Foto: Shutterstock

W pierwszej części piątkowej audycji "Świat 4.0" przyjrzymy się modnemu określeniu, które w ostatnim czasie zyskuje na popularności wśród osób, które promują tzw. świadome i ograniczone picie alkoholu. Chodzi o pojęcie "przerywana trzeźwość". Idea stojąca za tą nazwą polega na traktowaniu picia bardziej jako okazjonalnej przyjemności niż cotygodniowej – lub, w przypadku niektórych, codziennej – czynności. 

W audycji omówimy ten trend. Czy w obliczu najnowszych badań dotyczących szkodliwości nawet minimalnych dawek alkoholu ta zasada ma w ogóle sens? A może wprowadzenie zasady "przerywanej trzeźwości" to pozytywny krok w stronę trwałej zmiany w społeczeństwie? O tym Marta Zinkiewicz rozmawiać będzie z Katarzyną Bukowską - założycielką dynamicznie rozwijającej się marki Warsaw Free Spirits, promującej życie bez alkoholu.

Plaga ultraprzetworzonej żywości

W drugiej części audycji gościem prowadzącej będzie dietetyk, Kuba Woźniak, który wraz z gospodynią "Świata 4.0" omówi najnowsze wyniki badań dotyczące udziału ultraprzetworzonej żywności w codziennej diecie nastolatków. 

Jak wiadomo, ten rodzaj żywności jest bezpośrednio powiązany z 32 szkodliwymi dla zdrowia skutkami, w tym większym ryzykiem chorób serca, nowotworów, cukrzycy typu 2, niekorzystnym wpływem na zdrowie psychiczne i przedwczesną śmiercią.

Tymczasem - jak podają najnowsze raporty - nastolatkowie w Wielkiej Brytanii i USA czerpią dwie trzecie dziennego zapotrzebowania kalorycznego z żywności ultraprzetworzonej, a dorośli w tych krajach - ponad połowę kalorii. A jak wygląda sytuacja w Polsce? Czy łatwy dostęp do ultraprzetworzonej żywności to problem tylko zdrowotny, czy też społeczny? Marta Zinkiewicz i Kuba Woźnak porozmawiają o tym po godzinie 17. 

***

Na audycję "Świat 4.0" w piątek (11.10) o godz. 16.00 zaprasza Marta Zinkiewicz.

AGJ/wmkor

Czytaj także

Tłuszcz, cukier... czy grozi nam fala otyłości?

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2017 19:00
Wnioski z badań przeprowadzonych w Polsce przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) są alarmujące - aż 31 procent ośmiolatków ma nadwagę, z kolei wśród dzieci w wieku 11 i 12 lat aż 20 procent cierpi na otyłość. Dlaczego polskie dzieci tyją?  
rozwiń zwiń
Czytaj także

Centrum Dietetyczne Online - darmowe e-wizyty

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2023 10:34
Nasz styl życia wpływa bezpośrednio na nasze zdrowie. Aktywność fizyczna, spokojny sen, prawidłowa dieta to sekret dobrego samopoczucia. Pracownicy Centrum Dietetycznego Online i ich darmowe porady pomogą sprawnie wdrożyć to w życie. Zapisz się na darmową wizytę. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Otyłość i nadwaga - jak z nimi zawalczyć?

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2023 12:23
Ze zbyt dużą masą ciała boryka się już 57 procent Polaków, wynika z danych GUS z 2019 roku. Ten wskaźnik niestety rośnie, dlatego nie warto zwlekać i odkładać walki z otyłością i nadwagą na później. Warto skorzystać z bezpłatnych wizyt online u dietetyka, psychodietetyka czy fizjoterapeuty w Centrum Dietetycznym Online. 
rozwiń zwiń