Jak do września zgubić kilka kilogramów? Odpowiada Paulina Ihnatowicz

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2025 11:01
Lody, gofry, mrożona kawa - latem łatwo zatracić się w jedzeniu słodkich przekąsek, a potem wskazanie na wadze zaskakuje. Razem z Pauliną Ihnatowicz rozmawialiśmy w Czwórce o letnich sposobach na odchudzanie, a także o tym, co i jak jeść, żeby potem czuć się dobrze.
Skuteczne odchudzanie na lato
Skuteczne odchudzanie na latoFoto: Shutterstock

- We wszystkim trzeba znaleźć równowagę i ten złoty środek. Wakacje służą trochę temu, żeby tych lodów się najeść, żeby będąc nad morzem zjeść gofra z bitą śmietaną i nie mieć z tego powodu wyrzutów sumienia - mówi w Czwórce dietetyczka Paulina Ihnatowicz.


Posłuchaj audycji "W wodzie i na trawie" z Pauliną Ihnatowicz


Odchudzanie na lato

Tempo zdrowego odchudzania, które nie będzie nadwyrężało organizmu, to od połowy do jednego kilograma na tydzień. Choć z pozoru wydaje się to mało, zrzucenie pięciu czy sześciu kilogramów po dwóch miesiącach będzie widoczne szczególnie na twarzy i ramionach, gdzie tkanki tłuszczowej jest najmniej.

Jednak nadmiarowa waga z okolic brzucha będzie schodzić dłużej, bo właśnie tam jest najwięcej tkanki tłuszczowej. - Nie ma magicznych sposobów na spalanie tkanki tłuszczowej z brzucha. Trzeba trzymać się redukcji oraz aktywności i w końcu to zejdzie - twierdzi gościni Czwórki.


Poprawienie wyłącznie nawyków żywieniowych zdecydowanie utrudni pozbycie się zbędnych kilogramów. Do zdrowszego stylu życia należy dodać także jakąś formę aktywności. - Przede wszystkim znaleźć coś, co się lubi, i zaczynać to metodą małych kroków. Niech to będzie nawet spacer, szukajmy tej aktywności w ciągu dnia - opowiada Paulina Ihnatowicz. Punktem wyjścia może być chociażby wyjście z autobusu jeden przystanek wcześniej albo zaparkowanie samochodu trochę dalej niż tuż przed miejscem docelowym.


Sposób na zdrowsze grillowanie

Jak twierdzi dietetyczka, jedzenie z grilla również może być zdrowe, jeżeli będziemy przestrzegać kilku reguł. - Trzymajmy się tego, żeby marynować mięso przed grillowaniem, najlepiej ze świeżymi ziołami, przyprawami i oliwą z oliwek, która ma bardzo dużo polifenoli i przeciwutleniaczy - tłumaczy Ihnatowicz. - Używajmy tacek aluminiowych. Wiem, że jest o to dużo kontrowersji, ale wciąż one w jakimś stopniu chronią przed bardzo szkodliwymi związkami, które wtedy się tworzą - dodaje.


Zobacz także:


Do kiełbaski i karkówki rozmówczyni Piotra Galusa poleca dodać świeże warzywa. Nie tylko zawierają one dużo błonnika, który bardzo dobrze nasyca, ale jest to także solidna porcja zdrowych antyoksydantów.

***

Tytuł audycji: W wodzie i na trawie

Prowadzący: Piotr Galus

Gościni: dr Paulina Ihnatowicz (dietetyczka)

Data emisji: 20.07.2025

Godzina emisji: 15.12

kajz/k

Czytaj także

Kaja Soboń o zdrowym i odpowiedzialnym podejściu do sportu

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2025 14:18
Czy każda forma sportu jest zdrowa? Zdecydowana większość tak, jednak pogoń za ideałami może wyrządzić o wiele więcej szkód niż pożytku. Kaja Soboń - trenerka, edukatorka ruchowa i twórczyni projektu "Dźwigaj Dziewczyno", który inspiruje kobiety do budowania siły fizycznej i mentalnej - opowiedziała o tym, jak nie zatracić się w niezdrowym dążeniu do formy marzeń.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dietetyczne porady Pauliny Ihnatowicz przed latem

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2025 16:17
- Ja zawsze mówię, że jestem zwolenniczką formy na lata, a nie na lato - mówi dietetyczna Paulina Ihnatowicz. W Czwórce opowiedziała o złych nawykach żywieniowych Polaków, a także wyjaśniła, jak zadbać o swoje zdrowie w mądry sposób i nie zamęczyć się rygorystyczną dietą. 
rozwiń zwiń