Dlaczego mleko kipi, a woda nie?

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2012 15:24
Chwila nieuwagi może spowodować, że sprzątanie kuchni mamy gwarantowane, mleko bowiem bywa bezlitosne i kipi wtedy, gdy najmniej się tego spodziewamy. Woda zaś… po prostu paruje.
Audio
  • Dlaczego mleko kipi, a woda nie? - materiał Błażeja Prośniewskiego

Klucz do rozwiązania tej zagadki znajduje się oczywiście w składzie chemicznym mleka.
– Mleko jest zbiorem różnych składników odżywczych – tłumaczy Agnieszka Piskała, ekspert do spraw żywności w Nestle Polska. – Oczywiście podstawą jest woda, ale znajdują się w nim także białko i tłuszcz. Pod wpływem wysokiej temperatury na powierzchni mleka zmienia się aktywność wodna i tłuszcz wraz z białkiem tworzą konglomeraty. Dochodzi do rozpychania się białek względem tłuszczy i mleko kipi.

Nie ma także sposobu, by kipieniu zapobiec, ale można działać doraźnie. – Dobrym rozwiązaniem jest wrzucenie do mleka kostki lodu, gdy widzimy, że zaczyna ono kipieć – tłumaczy Piskała.

Dowiedz się więcej na ten temat słuchając całego nagrania ze studia w cyklu "Spytaj redaktora".

(kd)

Zobacz więcej na temat: białko POLSKA żywność
Czytaj także

Kiedy ludzie zaczną zaludniać kosmos?

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2012 11:28
Kolonizacja kosmosu jest na razie wykluczona. Ludziom nie pozwoli nam na to zdrowie i… brak odpowiedniego sprzętu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kim był legendarny Kuba Rozpruwacz?

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2012 15:55
Na temat jego biografii wymyślono już tysiące teorii i popełniono mnóstwo książek, ale wciąż nie wiadomo, kim tak naprawdę był. Jedną z ostatnich tez jest, że znany morderca był lekarzem rodziny królewskiej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czy koty i psy mają wspomnienia?

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2012 17:55
Dzięki ewolucji właściwie wszystkie żywe istoty mają wspomnienia. W przypadku zwierząt jednak wyglądają one nieco inaczej niż u ludzi...
rozwiń zwiń