- Moją myślą przewodnią przy pisaniu tej książki była współczesna "Hiszpania w pigułce". Chciałem w niej poruszyć ważne i aktualne tematy, o których w Polsce się nie mówi - opowiada gość Czwórki.
12:25 [CZWORKA]Faktofonia 12 lipiec 2020 hiszpania.mp3 Rozmowa z Mikołajem Buczakiem - autorem książki "Sobremesa. Spotkajmy się w Hiszpanii" (Faktofonia/Czwórka)
"W Hiszpanii, jeśli wracasz do domu przed trzecią w nocy, to nie byłeś na imprezie tylko na kolacji" – tak brzmi popularny slogan jednej z hiszpańskich kampanii reklamowych. Gdy Hiszpanie wychodzą na miasto, to często na całą noc, dlatego ich kraj kojarzy się nam z wakacjami, sjestą, mananą i "życiem jak w Madrycie". - To, co przeniósłbym z ich obyczajowości na nasz grunt, to czas na jedzenie, bo myślę, że tutaj bardzo się różnimy - zdradza rozmówca Dominiki Klimek. - Hiszpanie mają bardzo uregulowany ten tryb. Rano jedzą śniadanie, między 13 a 15 chodzą na obiad, a wieczorem zasiadają do kolacji. Dla nich jedzenie nie jest zwykłym jedzeniem. To dla nich bardzo ważny aspekt społeczny.
Posłuchaj także:
Do jedzenia nawiązuje też tytuł książki. - Sobremesa to czas, około 30-45 minut, po obiedzie lub kolacji i głównie podczas weekendów, kiedy po jedzeniu nie wstaje się od razu od stołu, tylko siedzi razem z biesiadnikami, rozmawia się, pije kawę. To czas na zregenerowanie się, na nabranie energii - tłumaczy Buczak.
W swojej książce autor przedstawia także różne oblicza mieszkańców Hiszpanii, wyjaśnia, czemu tak często śmieją się z siebie samych i jak radzą sobie z historycznymi podziałami. Opowiada o bogatej historii hiszpańskiego feminizmu oraz przygląda się z bliska kwestiom masowej turystyki, z którymi mierzy się dziś nie tylko serce Katalonii – Barcelona.
***
Tytuł audycji: "Faktofonia"
Prowadzi: Dominika Klimek
Gość: Mikołaj Buczak
Data emisji: 12.07.2020
Godzina emisji: 16.09
kul/kd