Co ma do zaoferowania polska śliwka?

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2020 11:44
Początek września to doskonały czas dla amatorów owoców, a zwłaszcza śliwek. Właśnie zaczyna się sezon, który potrwa dobrych kilka tygodni. O tym, jakie korzyści daje nam ich jedzenie opowiada dietetyk Hanna Stolińska.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay

Śliwki są jednym z najpopularniejszych owoców. Oprócz tego, że są smaczne i korzystnie działają na apetyt, to kryją dużo więcej właściwości prozdrowotnych.

Posłuchaj

02:03 Czwórka_Najlepszy_Dzień_Tygodnia_04_09_2020_śliwka 1.mp3 O prozdrowotnych właściwościach śliwek opowiada Hanna Stolińska (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)

- Śliwki nie są specjalnie bogate w witaminy i składniki mineralne, natomiast mają inne korzystne właściwości - mówi gość Czwórki. - Zawierają pewien rodzaj błonnika, który bardzo dobrze wpływa na pracę jelit. Bogate są również w kwasy organiczne - kwas winowy i kwas jabłkowy, które wiążą cholesterol i działają przeciwzapalnie. Fioletowe śliwki zawierają bardzo dużo polifenoli, jak również kwas chlorogenowy, który obniża stężenie cholesterolu, zabija wolne rodniki, a także przeciwdziała rozwojowi różnych chorób metabolicznych.

Na świecie istnieje ponad 6000 odmian śliwek. U nas najbardziej popularna jest śliwka węgierka, renkloda, ulena, dąbrówka i mieszaniec. W suszonej postaci mają 5 razy więcej błonnika i 5 razy więcej witaminy A, niż świeże owoce, jednak też są niestety bardziej kaloryczne.

Sprawdź także:

Marchewkę gotuj w całości

Botwina, botwinka, czy boćwina

Śliwki są często podstawą wielu ciast. Dodatkowo stanowią bazę dań na słodko, można z nich robić dżemy, kompoty, sosy, ale jak się również okazuje śliwki mogą również podawane w bardziej wyszukanych formach. Szef kuchni Arkadiusz Płoński zdradza przepis na niebanalną przystawkę ze śliwek.

Posłuchaj

03:12 Czwórka_Najlepszy_Dzień_Tygodnia_04_09_2020_śliwka 2.mp3 Przepis na przystawkę ze śliwek zdradza Arek Płoński (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)

Śliwka karmelizowana z mozzarellą i sosem śliwkowym

1 kg śliwek mogą być węgierki, lub śliwka renkloda

Kilka gałązek rozmarynu

Sól

Pieprz

2 kulki mozzarelli

Odrobina masła

Cukier

Mięta do dekoracji

Śliwkę płuczemy i drylujemy. Połowę śliwek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po ok. 5 minutach dorzucamy cukier karmelizując całość. Po 5 - 10 minutach dodajemy 50 - 100 ml wody i doprowadzamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie konieczności sos blendujemy, tak, żeby był gładki. Dodajemy kilka gałązek rozmarynu i redukujemy sos. Mozzarellę kroimy w grubsze plastry i układamy w środku talerza. Pozostałe śliwki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną cukru i karmelizujemy przez 30 sekund. Kiedy śliwki są gotowe przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pojedynczo układamy na mozzarelli, całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i dekorujemy listkami świeżej mięty.

 ***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Kuba Marcinowicz

Goście: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk), Arek Płoński (szef kuchni)

Data emisji: 04.09.2020

Godzina emisji: 7.34, 8.41

aw/pj

Czytaj także

Marcin Duda: dobry produkt nie potrzebuje wielu dodatków

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2019 00:00
Grudzień jest intensywnym miesiącem zwłaszcza dla osób, które w tym czasie przygotowują się do świąt. By trochę ułatwić te przygotowania zaglądamy do kuchni, gdzie będziemy testować przepis na najsmaczniejszego śledzia. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Śliwka w boczku na dobry początek jesieni

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2020 10:24
– Dla mnie śliwka jest owocem, który zapowiada początek lata i koniec jesieni. To najlepszy moment, żeby nimi się najeść – mówi Gaja Kuroń. Ten moment wykorzystała Gabriela Darmetko, która zamówiła u Gai kolejne proste i zarazem pyszne danie, tym razem ze śliwką w roli głównej.
rozwiń zwiń