Pastéis de nata. Słodycz lata w Portugalii

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2021 15:50
Słodkie i kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belém. Podpowiemy, jak przysmak Portugalczyków przyrządzić w domu.
Wieża Belm, Lizbona, Portugalia
Wieża Belém, Lizbona, PortugaliaFoto: pixabay/antoniacalado

Zobacz
croissant  chaud pain 1200.jpg
Croissant. "Im bardziej się kruszy, tym lepiej smakuje"

Zakonnicy w XIX wieku sprzedali przepis portugalskiemu biznesmenowi z Brazylii, Domingosowi Rafaelowi Alvaresowi, którego rodzina do dziś jest w posiadaniu oryginalnej receptury, która podobnie jak nazwa Pastéis de Belém, jest opatentowana.

Posłuchaj także:

Zobacz
shutterstock ciasto pieczenie dzieci 1200.jpg
Cookie dough, czyli ciasto na ciastka

Pastéis de nata wyglądają jak mini tarty z masą budyniową. Zna je każdy, kto odwiedził Portugalię. Ciasteczka serwuje się w kawiarniach, można je też kupić w marketach. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, ale sam proces jest dość złożony.

***

Na audycję "Nie na-żarty" w sobotę (19.06) po godz. 17.00 zaprasza Mateusz Kulik.

kul

Czytaj także

Currywurst, czyli hot dog według berlińczyków

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2021 09:20
To najpopularniejszy niemiecki fast food, znajdziemy go zarówno na ulicznych straganach, jak i w menu eleganckich restauracji. Jak we własnej kuchni przygotować legendarne berlińskie kiełbaski?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Szwecja od kuchni: śledź, bułka, no i klops

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2021 10:50
Najpopularniejszym składnikiem kuchni szwedzkiej są śledzie - tak w jednym z najnowszych rankingów zdecydowali sami Szwedzi. - W menu są od zarania dziejów i doczekały się wielu sposobów podania. Ze względu na geograficzne usytuowanie Szwecji - są tam najlepsze i najświeższe - mówi Zofia Jagiełło-Lindström autorka książki "Radość gotowania po szwedzku".
rozwiń zwiń