Prawidłowe żywienie odgrywa kluczową rolę w rozwoju somatycznym, fizycznym oraz psychicznym nastolatków. Jednak sposób odżywiania osób w tej grupie wiekowej często znacznie odbiega od rekomendacji, co zwiększa ryzyko zachorowania na wiele chorób w przyszłości, a także może mieć wpływ na stan skóry, wzrost oraz prowadzić do nieprawidłowej masy ciała lub nawet zaburzeń odżywiania.
Moda na diety wpływa na ciało, umysł i przyszłość
Przyjmuje się, że częściej młode kobiety sięgają po najnowsze dietetyczne mody, ale nie są one obce też młodym mężczyznom. Często pierwsze, nastoletnie przygody z dietami, wprowadzanymi na własną rękę, nie kończą się dobrze, a ich konsekwencje doganiają nas w dorosłym życiu.
Artur Przybyłowski w swojej pracy dietetyka pracuję z ciałem i psychiką pacjenta. - Dietetyk zajmuje się przypadkami klinicznymi, związanymi z czystą fizjologią, a psychodietetyk bierze też pod uwagę sferę psychę. Uważam, że to coś potrzebnego - mówi w Czwórce. - W dietetyce trochę brakuje tego psychologicznego podejścia, ta wiedza psychologiczna jest potrzebna - ocenia.
Często słyszymy o problemie nadwagi i otyłości wśród młodych ludzi. Nic więc dziwnego, że nastolatki zaczynają się odchudzać. Artur Przybyłowski podkreśla, by robić to rozsądnie, zgodnie z potrzebami naszego wieku i organizmu. - Nie ma konkretnej wartości energetycznej posiłków, którą powinny spożywać nastolatki. Są normy żywienia, ale wszystko należy dostosować do danej jednostki indywidualnie - wyjaśnia. - Nadmiar tkanki tłuszczowej warto zredukować, ale nie postami czy głodówkami.
25:32 czwórka 4 bieg 10.03.2023 (1).mp3 Jak zdrowo dbać o ciało w wieku nastu lat? (4 bieg/Czwórka)
Nadmiary i niedobory tkanki tłuszczowej
Zbyt niski poziom tkanki tłuszczowej, podobnie jak jej nadmiar, może być groźny dla naszego zdrowia. - Niska dostępność energii może być związana z niskim poziomem tkanki tłuszczowej. To może prowadzić do zaburzeń hormonalnych, a w ich konsekwencją mogą być zaniki miesiączki, nieregularne cykle - tłumaczy gość Piotra Galusa. - To wpływa też na funkcje reprodukcyjne w przyszłości, a także na układ kostny - dodaje.
Osteoporoza postrzegana jest jako choroba osób starszych. Tymczasem nasze kości kształtują się do 20-21 roku życia. Jeśli nie zadbamy o nie do tego czasu, to nasz układ kostny nigdy tego nie nadrobi, a z osteoporozą będziemy się zmagać w wieku lat 30.
Jak się dobrze odchudzać?
- Nasz plan zrzucania kilogramów, gdy mamy naście lat, powinien być przede wszystkim bezpieczny. Odchudzamy się zdrowo i w odpowiednim tempie - podkreśla psychodietetyk. - Ważna jest aktywność fizyczna, powinniśmy wybrać taką, która nam sprawia frajdę, jest przyjemnością. Niech to będzie coś, do czego nie musimy się zmuszać. Dbajmy też, by ta aktywność była regularna.
Kolejnym elementem takiego planu jest jedzenie. W każdym naszym posiłku powinno się znaleźć co najmniej jedno warzywo lub owoc, najlepiej na surowo. - Świetnie by było, żeby warzywa i owoce zajmowały połowę talerza podczas każdego z naszych posiłków. Warto poznać "talerz zdrowego żywienie" - poleca ekspert. - Obok warzyw i owoców niezbędna jest odpowiednia podaż białka, produkty białkowe odpowiadają za uczucie sytości (niskoprzetworzone chude mięso, ryby, strączki). Sięgajmy też po jajka, jogurty, produkty proteinowe i produkty pełnoziarniste.
Woda to też niezbędny element naszego zdrowego odchudzania. Szklanka wysokomineralizowanej wody powinna towarzyszyć każdemu naszemu posiłkowi.
Ostatnim, choć niezwykle istotnym elementem planu odchudzania jest sen. - To bardzo ważny aspekt, na który nie zwracamy zbyt duże uwagi. Sen jest bardzo istotny z punktu widzenia redukcji tkanki tłuszczowej - zdradza gość Czwórki. - Osoba niewyspana jest mniej skłonna do spontanicznych aktywności, chętniej sięga po zastrzyki energii w postaci batoników.
Jak nie myśleć o słodyczach?
W planie odchudzania słodycze nie powinny się znaleźć. Tymczasem Artur Przybyłowski doskonale wie, że tym, czego sobie zakazujemy, najczęściej się objadamy. Dlatego w polecanych jadłospisach nie rezygnuje ze słodyczy, a odpowiednio je równoważy ze zdrowymi produktami. - Polecam też zastosować praktykę uważnego jedzenia, która polega na tym, że wyłączamy wszystko, a skupimy się tylko na jedzeniu i procesie konsumpcji, uruchamiamy wszystkie zmysły. Dzięki temu wielu moich pacjentów gotowych pożreć tabliczkę czekolady kończyło na jednej kostce, której smak czuli intensywnie.
Zobacz także:
***
Tytuł audycji: 4 bieg
Prowadzi: Piotr Galus
Gość: Artur Przybyłowski (psychodietetyk)
Data emisji: 10.03.2023
Godzina emisji: 16.13
pj/aw