Dieta bezmięsna w sporcie. Jak to zrobić i czy warto?

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2019 17:39
Jak dieta bezmięsna wpływa na ciało sportowca? Czy warto rzucić mięso? W Czwórce na te pytania odpowiadał dietetyk Jakub Mauricz.
Audio
  • Dieta mięsna czy wegańska w sporcie? (4. bieg/Czwórka)
Piotr Galus i Jakub Mauricz
Piotr Galus i Jakub MauriczFoto: Magdalena Żelazowska/Czwórka

- Mięso nie jest niezbędne w diecie, jednak nie pozbawiałbym się go w pełni - mówił Jakub Mauricz. - Według mnie i nie tylko mnie, warto wyciągać najlepsze elementy z żywienia roślinnego, czyli błonnik, wszystkie nutraceutyki i elementy odżywcze, ale bierzemy też pod uwagę żelazo, pełnowartościowe białka, czyli wszystko to, czego nie znajdziemy poza mięsem.

Jak przekonywał ekspert w Czwórce, by zapobiegać m.in. chorobom autoimmunologicznym, warto zgrać styl żywienia z pewną suplementacją, która opiera się na wykorzystaniu probiotyków.

Jak skojarzyć dietę paleo z dietą wegańską? Czym jest dietoterapia i na czym polega? Kto powinien ją stosować? I czy można dietą leczyć boreliozę? I jaki wpływ na dietę sportowców miał serial "The Game Changer"? O tym w nagraniu rozmowy ze studia Czwórki. A o to, jaki wpływ ma dieta bezmięsna na kondycję Justyna Tylczyńska zapytała Mikołaja Raczyńskiego, biegacza, który jest wege od siedmiu lat. 

***

Tytuł audycji: 4 bieg

Prowadzi: Piotr Galus

Gość: Jakub Mauricz (dietetyk)

Data emisji: 22.11.2019

Godzina emisji: 16.05

kd

Czytaj także

Chcesz wzmocnić odporność? Postaw na dietę i ruch

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2017 13:10
- W okresie jesienno-zimowym orzechy i nasiona to są superprodukty. Mają bardzo dużo kwasów nienasyconych tłuszczowych, cynku i substancji, które w tym czasie będą dobrze działały na naszą głowę i układ odpornościowy - przekonuje dietetyk sportowy, Jagoda Podkowska.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Cała prawda o glutenie - nie musimy się go bać

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2018 18:00
- Chleb tzw. bezglutenowy, zrobiony z mąk pozbawionych chemicznie glutenu, ma tak bardzo rozbudowany skład, że śmiało możemy powiedzieć, że jest produktem chemicznym i wysokoprzetworzonym. Ma wysoki indeks glikemiczny i nie zawiera błonnika, jest tylko wypełniaczem diety - przekonuje dietetyczka Karolina Jankowska.  
rozwiń zwiń