Robert Makłowicz: dobra kuchnia nie musi być droga

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2015 16:00
Przez żołądek do serca! Zdaniem Roberta Makłowicza skromny studencki budżet spokojnie pozwala na przygotowanie kolacji, która zachwyci ukochaną osobę.
Audio
  • Jak gotować tanio i smacznie? (Czwórka/Absolutnie niepoważni)
Robert Makłowicz już w latach 90. zaczął prowadzić programy kulinarno-podróżnicze
Robert Makłowicz już w latach 90. zaczął prowadzić programy kulinarno-podróżniczeFoto: PAP/Grzegorz Hawałej

Zdaniem znanego z telewizji kucharza, jeśli chcemy tworzyć bardzo dobre dania za niewielkie pieniądze, powinniśmy sięgnąć do kuchni z południa Włoch.

- To kuchnia biednych ludzi, która opanowała do perfekcji kilka składników. Wystarczy mieć spaghetti, oliwę, kawałek sera, kilka papryczek i garść pomidorków koktajlowych - i z tego można przyrządzić przyzwoite danie - zapewnia Makłowicz.

Podaje też przepis na ekonomiczną wersję anchois i wspomina swoje licealne lata, które przypadły na czasy PRL. Makłowicz właśnie wtedy zaczął fascynować się kuchnią, ale ogromnym problemem był brak produktów w sklepach.

***

Tytuł audycji: Absolutnie niepoważni

Prowadzą: Mateusz Tomaszuk, Jan Kruczkowsk

Gość: Robert Makłowicz (kucharz, podróżnik, dziennikarz, krytyk kulinarny)

Data emisji: 2.04.2015

Godzina emisji: 11.00

mg/kd

Czytaj także

Kurt Scheller: risotto to kulinarne dzieło sztuki

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2013 09:00
Na fali popularności kulinarnych talent-show coraz więcej Polaków deklaruje, że zna się na gotowaniu. Czy rzeczywiście wzrosła nasza kulinarna świadomość i czy mamy zadatki na dobrych kucharzy jest - opowiada Kurt Scheller, jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni w Polsce.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dominika Wójciak: tradycyjną kuchnię "dosmaczam" po swojemu

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2015 12:00
Z zawodu geodeta, z zamiłowania podróżniczka. Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji programu MasterChef, opowiedziała o tym, za co kocha gotowanie.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Proste przepisy na szybkie i smaczne dania

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2015 12:30
- Polacy są otwarci na nowe smaki, ale ja patrzę na gotowanie po domowemu - mówi Magda Grzegorczyk, która na kanale Gotuje.Skutecznie.Tv prezentuje przepisy na proste i smaczne dania.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Anna Starmach z muzeum trafiła do kuchni

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2015 11:00
Miała iść w ślady rodziców - kolekcjonerów obrazów i właścicieli galerii. Jednak rzuciła historię sztuki i wyjechała do francuskiej akademii kulinarnej.
rozwiń zwiń