Katarzyna Bosacka wiele lat spędziła za granicą, tam wielokrotnie mogła prezentować polską kuchnię. - Jako żona ambasadora, mój mąż zajmował to stanowisko w Kanadzie przez 3 lata, dowiedziałam się, że na stole w ambasadzie polskiej króluje kuchnia europejska, oprócz tradycyjnych spotkań z Polonią, gdy podajemy bigos i pierogi - opowiada gość Czwórki. - Usłyszałam też, że kuchnia polska nie za bardzo nadaje się do promocji, bo śledź jest zbyt śmierdzący, a bigos wygląda źle - trzeba podać krewetki i awokado. Wysłuchałam i zrobiłam po swojemu. Postawiłam na nasze zupy np. żurek w chlebie - wspomina.
Katarzyna Bosacka Polacy lubią gotować, jeść i biesiadować
Gość Czwórki podkreśla, że kuchnia to integralny element naszej kultury, który świetnie prezentuje też jej przemiany. W swej najnowszej książce "Bosacka po polsku", a także w Czwórkowym studiu, dziennikarka zdradza smakowite przepisy na wigilijnego pstrąga w maku, kolorowe, piegowate pierogi, tartę makową. Ma też ratunek dla tych, którzy zapomnieli o tradycyjnym barszczu przygotowywanym przez wiele dni, ale nie są to kartonowe mieszanki.
***
Tytuł audycji: "Dzień Kobiet"
Prowadzą: Karina Terzoni i Aleksandra Jasińska
Gość: Katarzyna Bosacka (dziennikarka kulinarna)
Data emisji: 23.12.2016
Godzina emisji: 7.17
pj/kul