Prosto, ale wykwintnie - "Imprezownik kulinarny" Charlesa Daigneault

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2015 17:03
- Ważne, by - zanim coś ugotujemy - wyobrazić sobie, jak to ma smakować. Dobrze jest mieć świadomość smaków - mówił Charles Daigneault, autor książki "Imprezownik kulinarny".
Audio
  • Charlesa Daigneault mówi o swojej książce "Imprezownik kulinarny" i zdradza kilka sekretów swojej kuchni (Się mówi/Czwórka)
Charlie Devera zagościł w Czwórce ze swoją nową książką Imprezownik kulinarny i zdradzał sekrety prostych, ale pysznych potraw
Charlie Devera zagościł w Czwórce ze swoją nową książką "Imprezownik kulinarny" i zdradzał sekrety prostych, ale pysznych potrawFoto: Małgorzata Sas/Polskie Radio

Mistrz kuchni tłumaczył, że przepisy kulinarne nie powstają od razu, są efektem długiej pracy, prób i błędów. Tak też było w przypadku tych z "Imprezownika". - Te dania przygotowywałem przez całe życie, tworzyłem i poprawiałem - mówił Daigneault. Przyznał, że w tworzeniu nowych przepisów pomaga mu doświadczenie zdobyte podczas pobytu w USA, Francji czy Kanadzie. - Często jednak gotuję z tego, co akurat mam w lodówce. Pasują do siebie ziemniaki i ser, ryby z owocami albo boczek i jajka - mówił.

Charles Daigneault zdradził kilka przepisów kulinarnych, m.in. na dyniowy suflet, i opowiadał o detalach gotowania, które pomogą uratować każdą potrawę (na przykład: czego nie robić, przygotowując marynatę do kurczaka). Tłumaczył też, co warto jeść, będąc w Kanadzie.

W programie sprawdziliśmy także, jakie pyszne i pożywne dania można przyrządzić w kilkanaście minut, nie wydając na składniki majątku.

Okł. książki Charlesa Daigneault Okł. książki Charlesa Daigneault

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Charles Daigneault (mistrz kuchni, autor książki "Imprezownik kulinarny", finalista programu "Master Chef")

Data emisji: 4.12.2015

Godzina emisji: 14.00

kd/jp

Czytaj także

Przejdź na weganizm i zostań… sportowcem!

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2015 18:08
Strąk Man, czyli Adam Sułowski, weganin, który niedawno startował w podwójnym Ironmanie udowadnia, że mięso nie jest nam niezbędne, by żyć na sportowo.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Młodzi gotują - zupka chińska czy wykwintne danie?

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2015 17:30
Programy kulinarne przyciągają rzesze telewidzów, książki kucharskie należą do bestsellerów, a w internecie królują blogi o jedzeniu. Czy młodzi podchwycili ten trend i masowo ruszyli do kuchni?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kuchnia Azerbejdżanu - nieodkryty skarb

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2015 18:15
Kuchnia turecka, bałkańska, hinduska lub japońska - pewnie wiele osób mogłoby co nieco o nich powiedzieć. A kuchnia azerska?
rozwiń zwiń