"Feed Them Up". Nie marnuj jedzenia - oddaj je innym

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2016 17:56
- Z naszych doświadczeń wynika, że w stołecznych restauracjach marnuje się sporo jedzenia. Dlatego przekonujemy, że warto przekazywać posiłki organizacjom pożytku publicznego - mówiły Maria Bagińska i Marta Krzesiak z "Feed Them Up".
Audio
  • Maria Bagińska i Marta Krzesiak opowiadają o akcji "Feed Them Up" i konieczności oszczędzania żywności (Się mówi/Czwórka)
Przeciętna polska rodzina wyrzuca tygodniowo ok. 4 kg żywności - przekonywał w Czwórce prowadzący Piotr Firan. I podkreślał, że zamiast marnować jedzenie, lepiej przekazać je tym, którzy je wykorzystają
Przeciętna polska rodzina wyrzuca tygodniowo ok. 4 kg żywności - przekonywał w Czwórce prowadzący Piotr Firan. I podkreślał, że zamiast marnować jedzenie, lepiej przekazać je tym, którzy je wykorzystająFoto: Glow Images/East News

Feed Them Up, czyli "Nakarm ich" to projekt społeczny biorący udział w olimpiadzie "Zwolnieni z teorii". Ma na celu przekazywanie jedzenia, które miałoby ulec zmarnowaniu z restauracji i firm catheringowych tym, którzy mogą z niego jeszcze skorzystać. Jego założycielki Maria Bagińska i Marta Krzesiak na razie działają na terenie Warszawy. - Zaczęło się od tego, że uczestnicy akcji chodzili po prostu po restauracjach i pytali, czy ich szefowie chcą wziąć w niej udział - wspominały w Czwórce. Tłumaczyły, czego obawiają się przedstawiciele lokali, zanim zdecydują się na oddawanie nadprogramowego jedzenia, a także zdradziły, z jakiego typu placówek pozostaje "do wyrzucenia" najwięcej produktów spożywczych.

W programie wysłuchaliśmy także rad słuchaczy Czwórki, którzy zdradzają w materiale Justyny Tylczyńskiej swoje sposoby na oszczędzanie żywności.

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Maria Bagińska, Marta Krzesiak (autorki projektu Feed Them Up)

Data emisji: 23.03.2016

Godzina emisji: 15.00

kd

Czytaj także

"Na krzywy ryj" - jak przeżyć, jedząc tylko produkty ze śmietników?

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2015 19:00
Monika Stasiuk to freeganka - je to, co inni wyrzucają do śmieci. Efekty swojej akcji prezentuje razem z kolegą Krzyśkiem w portalu społecznościowym i na kanale "Na krzywy ryj".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kuchnia Azerbejdżanu - nieodkryty skarb

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2015 18:15
Kuchnia turecka, bałkańska, hinduska lub japońska - pewnie wiele osób mogłoby co nieco o nich powiedzieć. A kuchnia azerska?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kolejkowy problem. Stacz Ci pomoże

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2016 17:54
Kolejki są wszędzie: w sklepie spożywczym, do lekarza, w urzędzie czy na poczcie. Wielu z nas spędza w nich długie godziny - Włosi rozwiązali ten problem.
rozwiń zwiń