To nie jest zwykła książka kucharska, a ambitny projekt kulinarny, który nasz kraj reprezentował będzie na targach Expo w Mediolanie.
- Chodziło nie tylko o to, by przedstawić przepisy, ale też zastanowić się, co ciekawego my, Polacy, mamy do przekazania światu w dziedzinie gastronomii - mówi Brzywczy, autorka koncepcji "Apetytu na Polskę". I dodaje, że książka była pretekstem, by pochwalić się polskimi produktami: wędlinami, serami, warzywami, mięsem i słodyczami. Znalazły się w niej przepisy nie tylko na dania mięsne, ale także wegetariańskie, a młodzi szefowie kuchni przedstawili swoje, nowatorskie wizje polskiej kuchni XXI w.
Brzywczy zdradziła szczegóły kilku przepisów kulinarnych i opowiedziała, dlaczego w książce "Apetyt na polskę" znalazły się także elementy kuchni włoskiej.
***
Tytuł audycji: Tędy po trendy
Prowadzenie: Aleksandra Jasińska , Kamil Jasieński
Gość: Monika Brzywczy (redaktor naczelna magazynu "Usta", autorka koncepcji książki "Apetyt na Polskę")
Data emisji: 25.04.2015
Godzina emisji: 11.00
kd/jp