- Trzeba pamiętać, że decydując się na zabicie zwierzęcia musimy je wykorzystać w 100 procentach, a nie w części - mówi gość Czwórki.
Grzegorz Kwapniewski, najsłynniejszy rzeźnik w Polsce, zwany Crazy Butcherem, podkreśla też, że warto jeść mniej mięsa, ale za to najlepsze. - Trzeba znaleźć rzeźnika, który szuka mięsa nieprzemysłowego, od rolników. Wie skąd ono pochodzi, wie jak je traktować, które sezonować, a które nie.
W swej książce "Baron, Suwała i inni" panowie serwują czytelnikom wiele wspaniałych przepisów (przede wszystkim mięsnych) okraszonych osobistymi opowieściami wokół kuchennego stołu.
Okładka książki
Znawcy kuchni i mięsiwa zdradzają, dlaczego nie jedząc pewnych części zwierząt tracimy dużo smaków, wyjaśniają, dlaczego kuchnia dziś przeżywa swój renesans, opowiadają o smaku świńskich polików i czemu warto słuchać własnego organizmu układając jadłospis.
***
Tytuł audycji: "Tędy po trendy"
Prowadzący: Aleksandra Jasińska, Kamil Jasieński
Gość: Aleksander Baron (kucharz) i Grzegorz Kwapniewski (rzeźnik)
Data emisji: 22.11.2015
Godzina emisji: 10.00
pj/bch