"Jaja w kuchni". Marcin Kuc o Świętach po męsku

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2015 09:40
- Jeśli jesteś facetem i chcesz zaimponować najbliższym przy wigilijnym stole, proponuję pójść w ryby i przygotować karpia - mówi youtuber z kanału "Jaja w kuchni".
Audio
  • Youtuber Marcin Kuc z kanału "Jaja w kuchni" zdradza sprawdzone patenty na proste świąteczne potrawy (Audycja nr 1/Czwórka)
Marcin Kuc promuje tradycyjną kuchnię, która sprawdza się przy okazji Świąt. Nam zdradza m. in. przepis na karpia, który nie smakuje karpiem
Marcin Kuc promuje tradycyjną kuchnię, która sprawdza się przy okazji Świąt. Nam zdradza m. in. przepis na karpia, który nie smakuje karpiem Foto: Screen z YouTube

Czytaj także
kutia 1200.jpg
Jak przyrządzić pyszną kutię?

Kupując rybę, powinniśmy się jej się dokładnie przyjrzeć. - Zwracamy uwagę, czy skrzela są kolorowe i czy karp nie ma zamglonych oczu - wyjaśnia Marcin Kuc. - Ważny jest też zapach. Ryba nie może śmierdzieć rybą.

Kolejny etap to filetowanie. - Musimy wywalić wszystkie ości, a to znaczy, że czeka nas zabawa nożem i pęsetą - radzi znany youtuber. - Dodajemy startą skórkę z cytryny, tymianek, ewentualnie troszkę kminu rzymskiego i smażymy na maśle.

Gość Czwórki podaje też przepis na wigilijny barszcz i zdradza, gdzie sam robi zakupy i dlaczego nie kupuje ziół w supermarketach.

***

Tytuł audycji: Audycja nr 1

Prowadzą: Mariusz Infulecki, Michał Migała

Gość: Marcin Kuc (youtuber, kanał "Jaja w kuchni")

Data emisji: 24.12.2015

Godzina emisji: 8.00

kul/mk

Czytaj także

Foodpairing - kunsztowne kompozycje smaków

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2015 12:50
Czekolada ze śledziem lub kawiorem, kalmary ze sfermentowanymi jabłkami i pomidory w pomarańczach. Niebanalne połączenia stały się znakiem rozpoznawczym modnej kuchni.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wigilia wege: bez ryb, ale z barszczem i ciastem

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2015 12:40
Pierogi, grzyby, bigos, barszcz z uszkami czy ciasta - wszystkie te świąteczne potrawy można przygotować bez użycia składników pochodzenia zwierzęcego.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Grzegorz Łapanowski i świąteczna kuchnia

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2015 15:20
Kucharz, autor książek i programów kulinarnych i twórca fundacji "Szkoła na Widelcu" odwiedził Czwórkę, by opowiedzieć o bożonarodzeniowych tradycjach.
rozwiń zwiń