Zawód - food designer. Jak wygląda ta praca?

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2016 09:04
Food designer to człowiek, który odpowiada za ułożenie i fotografowanie jedzenia m.in. do książek kulinarnych. Jakie sztuczki stosują food designerzy?
Praca food designera wymaga precyzji. Czego jeszcze?
Praca food designera wymaga precyzji. Czego jeszcze?Foto: Glow Images/East News

Food designer sprawia, że jedzenie pięknie się prezentuje, ale stosuje też różne sztuczki np. dno miski do zupy wyłożone jest plasteliną, a do niego wbite są wykałaczki na końcach których znajduje się zielony groszek. W dodatku zupa jest tylko mazią bez smaku.

Dlaczego owoce skrapia się smarem samochodowym, a dym z papierosów zastępuje parowanie gorącego dania? Bo zdjęcie musi być perfekcyjne. W Polsce food design jest coraz bardziej popularny. Istnieją nawet studia, podczas których można się nauczyć tej sztuki. Jakie predyspozycje trzeba mieć, by zostać food designerem i czy wystarczą te kulinarne i artystyczne?

***

 Na "Dajesz radę" zapraszamy w czwartek (4.08) w godz. 14.05 - 15.00. Audycję poprowadzi Beata Kwiatkowska.

kd/pj

Czytaj także

Zdrowa żywność w szkołach. Coś się zmieniło?

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2016 17:56
Minęło już niemal dziewięć miesięcy odkąd z półek szkolnych sklepików zniknęły słodycze. Co się zmieniło przez ten czas?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Fast food jak narkotyki. Im mniej tego jesz, tym lepiej

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2016 17:00
Mówi się, że coraz więcej osób stawia na zdrowe jedzenie, a czasy fast foodów już dawno przeminęły. Niestety to tylko część prawdy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Street food - to nie tylko burgery i frytki

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2016 11:56
- W Europie Zachodniej i USA food trucki są pełnoprawnym elementem sceny gastronomicznej. W Polsce wciąż jest to traktowane jako ciekawostka - mówi Michał Skoczek czyli Żorż Ponimirski, autor bloga Street Food Polska.
rozwiń zwiń