Święta na talerzu. "Eksperymentuj z tradycją"

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2016 16:50
- Prosta kuchnia, blisko natury jest dla nas najzdrowsza. Tą zasadą warto się także kierować przygotowując menu na święta - przekonuje blogerka Eliza Mórawska i podpowiada jak przygotować bożonarodzeniową ucztę.
Audio
  • Blogerka Eliza Mórawska o zdrowych i pysznych świętach na talerzu, a także o tym, dlaczego warto eksperymentować ze śledziami (Dajesz radę/Czwórka)
Eliza Mórawska - autorka bloga kulinarnego White Plate i książki Na zdrowie - zdradza przepis na nieoczywiste świąteczne przysmaki
Eliza Mórawska - autorka bloga kulinarnego "White Plate" i książki "Na zdrowie" - zdradza przepis na nieoczywiste świąteczne przysmaki Foto: Pixabay/condesign/dom. publiczna

Wydawałoby się, że tradycja zobowiązuje, tymczasem gość Czwórki zachęca do tego, by w miarę możliwości unowocześniać świąteczny jadłospis. - Najchętniej ekperymentuje ze śledziami, których przez długi czas w ogóle nie jadłam, a potem połknęłam bakcyla. W tym roku zaserwuję śledzie po szwedzku. W słodkiej marynacie, z cytrusami i z wanilią. Polecam także śledzie z buraczkami i z żurawiną - mówi blogerka i tłumaczy, jak ryby należy zamarynować i dlaczego nalezy to zrobić przynajmniej trzy dni przed świętami.


Czytaj także
kamila szczawińska 1200 pap.jpg
Kamila Szczawińska - modelka, która miesza w kuchni

Eliza Mórawska podpowiada także, jak zorganizować sobie pracę w kuchni, żeby przyrządzanie posiłków przestało być przykrą koniecznością, wyjaśnia, dlaczego zupa jest największym przyjacielem człowieka i co za diabeł tkwi w kostce rosołowej.

***

Tytuł audycji: "Dajesz Radę"

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Eliza Mórawska (autorka bloga kulinarnego "White Plate" i książki "Na zdrowie")

Data emisji: 16.12.2016

Godzina emisji: 14.06

kul/bch

Czytaj także

Kuchnia po męsku, czyli "Gotowanie z pasją"

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2015 20:00
W niedzielę studio Czwórki odwiedzi dwóch mężczyzn, którzy uwielbiają "stać przy garach" i o gotowaniu wiedzą prawie wszystko.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Kraina Sosny". Blog, który zaczął się od surowego ciasta

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2016 15:50
- Zaczęło się od pomagania mamie. Mieszałem składniki, robiłem kremy. Przy czym zawsze musiałem wylizać miskę do czysta, albo zjeść trochę surowego ciasta - mówi Marcin Sosnowski, autor bloga kulinarnego "Kraina Sosny".
rozwiń zwiń