We Francji naleśniki wywodzą się z tzw. biednej kuchni. Były bazą dla wszystkich dodatków Zuzanna Wąsowska
Ciasto "na oko"
- Ja robię je trochę "na oko", co znaczy, że nie dodaję wszystkich składników na raz - zdradza Zuzanna Wąsowska. - Biorę trzy jajka, trochę mąki, trochę cukru, trochę mleka i wszystko to mieszam trzepaczką, a potem w zależności od potrzeb, dodaję więcej danego składnika. W tym samym czasie wrzucam na patelnię kawałek masła i czekam, aż się rozpuści na wolnym ogniu. Kiedy trochę ostygnie, dodaję je do ciasta i zaczynam smażyć.
Francuzi smażą crêpes na specjalnych urządzeniach w kształcie walca. W domu można je przygotować na patelni z cienkim dnem.
Granola - to po prostu słodycz. "Lepiej wybierz zwykłe płatki"
Sekret tkwi w maśle
Francuzi tak bardzo kochają to danie, że 2 lutego obchodzą Narodowy Dzień Naleśnika. Mówi się też, że każde domostwo ma swój "sekretny" składnik, który dodaje się do ciasta. Może to być woda różana, starta skórka pomarańczy czy rum. - Podstawą jest jednak roztopione masło, które sprawia, że crêpes są aksamitne. To chyba ich największy sekret - mówi znawczyni kuchni francuskiej z Bistra La Cocotte. - Można też rozcieńczać mleko wodą albo dodawać same żółtka.
Flagowy deser w ogniu
Naleśniki można jeść na słodko, na słono lub w wersji wytrawnej. We Francji szczególnie popularne są te w wersji crêpes suzette, czyli naleśników w sosie karmelowo-pomarańczowym z dodatkiem likieru pomarańczowego. W Paryżu można kupić je w przydrożnych budkach, małych kawiarniach czy naleśnikarniach. - To flagowy deser Francuzów. W zasadzie nic w nich nie ma, a zachwycają bogactwem smaku - przyznaje rozmówczyni Mateusza Kulika. - Crêpes suzette podawane są w trójkątach, podlewane alkoholem np. koniakiem i flambirowane, czyli podpalane specjalnym palnikiem.
Mąka kukurydziana, woda i sól. Śniadanie po wenezuelsku
Wszystkie twarze naleśnika
Historia naleśnika sięga czasów starożytnych - po raz pierwszy opisał go w IV wieku p.n.e. Kratinos z Aten. Natomiast do rozsławienia tego dania w świecie przyczyniła się w XVI wieku Katarzyna Medycejska. Smakosze powinni spróbować także meksykańskiej tortilli, którą przyrządza się z mąki kukurydzianej.
Przepis na ciasto naleśnikowe:
- mąka pszenna
- jajka
- mleko
- woda (może być gazowana)
- masło
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Zuzanna Wąsowska (Bistro La Cocotte)
Data emisji: 13.06.2020
Godzina emisji: 17.15
kul