Dzień Wegetarianina - jak odstawić mięso?

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2016 14:40
Etyczny, ekologiczny albo zdrowotny - powodów przejścia na dietę bezmięsną może być wiele. W Dniu Wegetarianina podpowiadamy, jak zrezygnować z produktów odzwierzęcych, by sobie nie zaszkodzić.
Audio
  • Anna Zielińska z Fundacji Viva! o zaletach diety wegetariańskiej (Dajesz radę/Czwórka)
Dieta wegetariańska zwykle dostarcza więcej witamin niż tradycyjny sposób żywienia
Dieta wegetariańska zwykle dostarcza więcej witamin niż tradycyjny sposób żywieniaFoto: Glow Images/East News

Nagłe odstawienie mięsa bez wprowadzenia roślinnych produktów białkowych może być szokiem dla naszego organizmu. - Dlatego na dietę wegetariańską należy przechodzić świadomie, czyli trochę się o niej dowiedzieć. Należy tę dietę urozmaicać, podstawą powinny być produkty zbożowe i rośliny strączkowe zawierające błonnik i białko, dodatkowo wprowadza się warzywa, owoce, sery, oliwy, orzechy - mówi Anna Zielińska z Fundacji Viva!

Ekspertka opowiada także o programie "Zostań wege na 30 dni", dzięki któremu można lepiej poznać tajniki wegetariańskiej diety i nauczyć się prawidłowego robienia zakupów. Zdradza też kilka smakowitych pomysłów na wege-dania.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe

Materiał przygotowała: Beata Kwiatkowska

Gość: Anna Zielińska (Fundacja Viva!)

Data emisji: 11.01.2015

Godzina emisji: 12.00

mg/pj

Czytaj także

Naukowcy radzą: przed zakupami zjedz jabłko

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2015 19:00
Jak dowiedli naukowcy, jeśli przed pójściem do sklepu zjemy zdrową przekąskę, podczas zakupów włożymy do koszyka więcej zdrowych produktów.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jesienna dieta sportowca: mięso czy warzywa?

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2015 17:00
Latem zajadaliśmy się warzywami i owocami, jesienią sięgamy po nie rzadziej. Dietetycy przestrzegają, że to błąd, bo o tej porze roku powinniśmy dostarczać organizmowi witamin.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wigilia wege: bez ryb, ale z barszczem i ciastem

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2015 12:40
Pierogi, grzyby, bigos, barszcz z uszkami czy ciasta - wszystkie te świąteczne potrawy można przygotować bez użycia składników pochodzenia zwierzęcego.
rozwiń zwiń