Nie ma dobrego wzorca spożywania alkoholu. Abstynencja i maksymalna redukcja
to jedyne drogi Paweł Koczkodaj
Przed zgubnymi skutkami palenia papierosów byliśmy ostrzegani bardzo często, słyszeliśmy "nie pal - bo rak płuc". Dużo mniej mówiło się o alkoholu, a on ma na nas zgubny wpływ.
20:41 czwórka dajesz radę 16,09.2020 alkohol.mp3 O kancerogennych właściwościach alkoholu opowiada dr Paweł Koczkodaj z Narodowego Instytutu Onkologii w Warszawie (Dajesz radę/Czwórka)
Z naukowych badań wynika, że nie rodzaj alkoholu, a jego ilość ma znaczenie. Im wcześniej po niego sięgamy i im częściej, tym dla nas gorzej. - Często jest tak, że racjonalizujemy sobie ilość wypitego alkoholu tym, że jest to np. alkohol niskoprocentowy - opowiada dr Paweł Koczkodaj. - Natomiast mamy badania naukowe, to wiedza pewna, sprawdzona przez lata, że każda ilość alkoholu, niezależnie od rodzaju, ma potencjał kancerogenny, czyli rakotwórczy - dodaje. - Pijąc alkohol, również niskoprocentowy, zwiększamy ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Metabolizm
Gdy picie alkoholu zaczynamy w czasach młodości, to przez lata to ryzyko kumuluje się, znacząco wzrasta. To oczywiście nie oznacza, że osoby, które później zaczęły pić alkohol, są tego ryzyka pozbawione, podkreśla specjalista. - Na pewno, gdy mamy 20, 30 lat lepiej radzimy sobie z metabolizmem alkoholu. Organizm mężczyzny lepiej sobie radzi z metabolizowaniem alkoholu niż organizm kobiety. Dawki standardowe są dla kobiet niższe - przywołuje badania. - WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca całkowitą abstynencję, tymczasem w Polsce widzimy wzrostową tendencję spożycia alkoholu. W 2018 roku było to ponad 9,5 litra czystego alkoholu na osobę rocznie. To duża ilość - komentuje. - Skutki tego widzimy w zachorowalności na pewne rodzaje nowotworów.
Nawet jedno piwo, wypijane codziennie może zrujnować przewód pokarmowy Paweł Koczkodaj
Dr Paweł Koczkodaj zwraca uwagę, że alkohol ingeruje w procesy naprawcze komórek, zostają one silnie zaburzone, prowadzi do marskości wątroby, zapalenia trzustki. - Zaleca się, żeby dawka spożywanego alkoholu nie przekraczała 1 porcji dziennie u kobiet, 2 porcji w przypadku mężczyzn. Porcja to 10-12 gramów czystego alkoholu np. kieliszek wina 100-120 ml, szklanka piwa 280-330 ml. My zalecamy całkowitą rezygnację ze spożycia alkoholu. Alkohol jest silnym kancerogenem - podkreśla.
Posłuchaj także:
Pijesz, nie pal
Ekspert zwraca uwagę, że alkohol może kancerogennie wpłynąć na przełyk, krtań, żołądek, ale okazuje się, że jest też jedną z przyczyn raka piersi, oczywiście nie jest to jedyny czynnik.
Alkohol to trucizna dla naszego organizmu. A połączenie alkoholu i papierosów to najgorsze połączenie dla naszego zdrowia Paweł Koczkodaj
Wiele osób deklaruje, że pali tylko przy alkoholu - to najbardziej niezdrowy z możliwych sposobów palenia czy picia. Dr Paweł Koczkodaj ostrzega również przed e-papierosami czy nowymi wyrobami tytoniowymi - one też zawierają całą gamę substancji chemicznych, które wchodzą w reakcje z alkoholem.
Wybierz winogrona
W audycji ekspert rozprawia się też z mitami dotyczącymi alkoholu, jak ten o zdrowotnym działaniu kieliszka czerwonego wina. W tym wypadku poleca zjeść garść czerwonych winogron. Zaleca również poszukania dobrej drogi w aktywności fizycznej, dbaniu o zdrowie i Europejskim Kodeksie walki z rakiem, niewielkiej broszurze, która dostarcza wielu cennych informacji, opartych na najnowszych badaniach.
Audycja zrealizowana w ramach Narodowej Strategii Onkologicznej. Finansowana ze środków Ministra Zdrowia.
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: dr Paweł Koczkodaj z Narodowego Instytutu Onkologii w Warszawie
Data emisji: 16.09.2020
Godz. emisji: 14.09
pj