- Żyjemy w czasach, gdzie w naszej części świata jedzenie jest dostępne. Jest go dużo, a jednocześnie jesteśmy osobami nie do końca odżywionymi, żeby nie powiedzieć, że jesteśmy niedożywieni - mówi Iwona Zasuwa, autorka bloga i książki "Smakoterapia". - Bardzo często brakuje nam witamin, mikro- i makroelementów.
Posłuchaj
22:43 _PR4_AACdajesz_rade_ all_2020_09_30.mp3 W audycji rozmawiamy o tym co jeść, żeby zdrowo się odżywiać (Dajesz Radę/Czwórka)
Brzmi to dosyć zaskakująco, jednak jak przekonuje gość audycji, mimo że nasza świadomość dotycząca właściwego jedzenia jest większa, brakuje nam przestrzeni, żeby się nad sobą pochylić i zająć. Często najsilniejszą motywację, żeby zdrowo się odżywiać, mamy, kiedy już nas coś boli, a powinniśmy działać profilaktycznie.
Staliśmy się foodies, ale wciąż najchętniej zamawiamy pizzę
Dbaj o ciało jak o samochód
- Można nasze ciało porównać do samochodu. My o nasze samochody dbamy, wlewamy w nie dobre paliwo, wymieniamy oleje, czyścimy, konserwujemy i staramy się utrzymać je jak najdłużej. Nasze ciało, które jest jedynym pojazdem danym nam na całe życie i którego niestety wymienić się nie da, również potrzebuje każdego dnia dobrej jakości paliwa - tłumaczy ekspertka.
Posłuchaj także:
Dlatego ważne jest, żeby mieć świadomość, że nasze ciało jest inwestycją, znacznie lepiej funkcjonujemy i mamy znacznie więcej energii, gdy jesteśmy dobrze odżywieni.
- Po czym poznajemy, że człowiek ma wysoką odporność? Wcale nie po tym, że nie choruje, tylko po jego dobrostanie, po tym, że ma błyszczące spojrzenie, że ma energię do pracy, że budzi się wypoczęty, ma dużo pomysłów, czyli na wielu poziomach ten dobrostan się objawia - wyjaśnia gość Czwórki. - I to jest cel, żeby inwestować w siebie, bo dzięki temu jesteśmy bardziej skuteczni w życiu i bardziej szczęśliwi.
Co nas karmi
Jak się więc odżywiać, żeby było zdrowo? Jak mówi Iwona Zasuwa, jesień to moment wycofania całej natury, zaczyna się droga do wewnątrz. Jest to też cudowny moment zbierania plonów, mamy cudowne owoce, dużo warzyw i trzeba ich jak najwięcej jeść. - Zachęcam, żeby gotować zupy, których w ogóle nie doceniamy, żeby je miksować na kremy, albo gotować jednogarnkowe gęste gulasze, których przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu. Można je wlać do termosu i wziąć ze sobą na wynos, wtedy o każdej porze dnia możemy zjeść coś ciepłego, smacznego i odżywczego - doradza specjalistka.
Największa baza książek kucharskich w sieci. Sprawdź, co jedli Rzymianie
Bo, jak mówi, chodzi o to, żeby ogrzać nasze ciało od wewnątrz. W zetknięciu z pluchą, słotą, rozgrzanie ciała od wewnątrz będzie doskonałą ochroną i barierą przed różnego rodzaju patogenami. Ważne w naszej diecie też są kasze i kiszonki, które dobrze włączyć do menu przez cały rok. Te ostatnie doskonale wzbogacają naszą florę bakteryjną i jelita - a nasza odporność bierze się z brzucha - podkreśla gość audycji.
Zobacz także:
W audycji również przepisy na zdrowe i podnoszące odporność "pudełkowe dania". Wśród nich proste i niewymagające gotowania słoikowe zupy à la instant, chrupiące sałatki, zaskakujące pasty, domowe zupy i dania jednogarnkowe, a także propozycje zdrowych śniadaniówek do pracy.
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Iwona Zasuwa (autorka bloga i książki "Smakoterapia")
Data emisji: 30.09.2020
Godz. emisji: 14.09
aw