Z danych Europejskiego Związku Wegetarian wynika, że w krajach Unii Europejskiej jest coraz więcej wegetarian i wegan. Porzucają oni mięso z powodów etycznych, albo - jak twierdzą - z troski o zdrowie. Według ostatnich badań przeprowadzonych przez naukowców ze Stanów Zjednoczonych wynika, że niektóre produkty diety wegańskiej dają nam więcej energii, niż te pochodzenia zwierzęcego.
- Na diecie wegańskiej w dużej mierze sycą produkty, które zawierają dużo białka roślinnego jak soczewica, fasola, cieciorka, groch i soja. Ważne jest też to, że są to warzywa skrobiowe, które zawierają duże ilości błonnika, dzięki czemu po zjedzeniu takiego posiłku szybciej odczuwamy uczucie sytości - wyjaśniała dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda.
Badania przeprowadzono na grupie trzydziestu mężczyzn, również tych, zmagających się z cukrzycą. Na czym polegały? Czy zdrową i zbilansowaną dietę można w stu procentach oprzeć o produkty roślinne? Jak sprawdzić, które produkty dostarczają najwięcej energii i czym są tzw. puste kalorie? Więcej na ten temat w nagraniu.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Materiał: Weronika Puszkar
Goście: Magdalena Czyrynda-Koleda (dietetyczka), Diana Wolańska-Buzalska (Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej)
Data emisji: 4.03.2018
Godzina emisji: 12.13
ac/kd