Problem nadwagi i otyłości dotyczy dzieci, młodzieży i dorosłych. To typowe zjawisko dla społeczeństw rozwijających się i wysoko rozwiniętych. - Dzieci w wieku wczesnoszkolnym często borykają się z problemem nadmiernej masy ciała - mówi w "Poranku OnLine" Anna Taraszewska z Instytutu Żywności i Żywienia. - Nadwaga występuje zdecydowanie częściej i osiąga odsetek około 15 procent uczniów, natomiast otyłość dotyczy około 5-6 procent dzieci w wieku szkolnym - dodaje.
Ekspertka zwraca uwagę, że konsekwencje otyłości mogą być druzgocące. W przypadku dzieci i młodzieży możemy obserwować zaburzenia psychologiczne np. niską samoocenę, co wpływa na relacje z rówieśnikami i ma wpływ na dorosłe życie. - 80% młodzieży z otyłością stwierdzoną w wieku dojrzewania stanie się otyłymi dorosłymi - ostrzega specjalistka.
Z nadmierną wagą wiążą się też problemy zdrowotne np. nadciśnienie tętnicze, cukrzyca. Otyłość może być czynnikiem ryzyka przy astmie oskrzelowej, napadach bezdechu nocnego, nowotworach.
Mimo alarmujących danych na szkolnych przerwach dzieci i tak najchętniej sięgają po drożdżówki, batony, żelki, słodkie bułki, chipsy, zapiekanki. Warzywa i owoce są na końcu tej listy.
Badania wykazują, że wiele osób otyłych ma niedobory składników mineralnych i witamin, a to one wpływają na wiele procesów zachodzących w naszych organizmach, zapewniają prawidłowy rozwój, odpowiadają za koncentrację i zdolności poznawcze.
We wrześniu powstał program "Program Szkoła i Przedszkole przyjazne żywieniu i aktywności fizycznej", który swoim zasięgiem objął 1600 placówek edukacyjnych.
- Idea programu zakłada, że w szkole i przedszkolu cała społeczność szkolna: nauczyciele, rodzice i uczniowie, podejmują wspólne działania na rzecz prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej - mówi Joanna Jaczewska-Schuetz z Instytutu Żywności i Żywienia. - Szkoły i przedszkola, aby otrzymać certyfikat programu powinny podjąć szereg działań, które będą motywować i ucznia, i rodzica do prowadzenia zdrowego stylu życia np. przez wspólne drugie śniadania, ogródki warzywne czy edukację rodziców - wyjaśnia.
Ambasadorem tego programu został znany kucharz, Pascal Brodnicki.
Audycja była współfinansowana przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Projekt realizowany jest przez Instytut Żywności i Żywienia.
(pj)