Gotuj ze zwyciężczynią show kulinarnego

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2013 15:15
Barbara Ritz, zwyciężczyni pierwszej polskiej edycji programu "MasterChef", gościła w "Stacji kultura". Właśnie ukazała się jej druga książka "Dom pełen smaku".
Audio
  • Barbara Ritz w nowej książce opisała m.in. smaki swojego dzieciństwa (Czwórka/Stacja Kultura)
Gotuj ze zwyciężczynią show kulinarnego
Foto: Glow Images

- Była presja czasu, ponieważ dość późno zdecydowaliśmy się tę książkę wydać - opowiada autorka. - Ja oczywiście miałam trochę przepisów już gotowych, bo są to między innymi przepisy rodzinne, ale doszła kwestia zdjęć, przez co na 70 przepisów miałam tydzień. Musiałam tym samym robić 10 dań dziennie.
Książka Barbary Ritz dzieli się na kilka tematycznych rozdziałów. Pierwszy z nich to "smaki dzieciństwa", kolejny to przepisy poznane przez autorkę podczas jej pobytu w Niemczech, w trzecim możemy poznać przepisy z jej podróży, zaś książkę zamyka rozdział z przepisami z "MasterChefa". Szczególnie ważny jest dla gościa "Stacji Kultury" ten pierwszy, odnoszący się do najmłodszych lat. - Zadedykowałam tę książkę babci oraz mamie, bo to są kobiety, które nauczyły mnie miłości do gotowania - mówi Ritz.
"Dom pełen smaku" to nie tylko suche przepisy. Towarzyszą im prawdziwe historie z życia autorki, jej wspomnienia. - Chciałam przedstawić siebie taką, jaka jestem, żeby czytelnik miał możliwość poznania mnie właśnie z prywatnej strony, a nie tylko okiem reżysera "MasterChefa" - mówi nasz gość. 
Obecnie Ritz skupia się nad realizacją marzenia, które towarzyszy jej od wielu lat. Chce otworzyć restaurację i tam realizować swoją kulinarną pasję.
- Walczę od roku już z tym, ale wszystko się trze o kwestie i sprawy biurokratyczne i urzędowe. Jutro jednak wyjeżdżam do Gdańska na spotkanie w urzędzie, muszę postawić ostatni krzyżyk i mam nadzieję, że to będzie ostatni krok, po którym będę otwierała restaurację - zradza pani Barbara.
(ac)

Czytaj także

Targ Śniadaniowy promuje ideę "slow food"

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2013 12:00
- Targ jest miejscem spotkań lokalnych mieszkańców oraz okazją, żeby zjeść wspólne śniadanie. Coś, co jest normą w innych częściach Europy przenieśliśmy na nasz grunt - mówi Bianca Torossian, organizatorka Targu Śniadaniowego na Żoliborzu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Owady na talerzu: pasta ze świerszczami i risotto z chrząszczy

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2013 19:14
Kornelia jest biologiem i od wielu lat fascynują ją owady. Wybrała się więc na warsztaty kulinarne do Tajlandii, gdzie poznała tajniki przygotowania z nich dań. Uważa, że mają ogromne właściwości odżywcze i stara się zachęcić jak najwięcej osób do posmakowania takich specjałów.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wszystkie smaki europejskiej muzyki

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2013 12:50
Do sklepów muzycznych trafiły pierwsze cztery części serii kompilacji o wspólnym tytule "Appetit". Te ciekawe wydawnictwa to połączenie wysmakowanej i ciekawie wybranej muzyki oraz przepisów kulinarnych.
rozwiń zwiń