W studiu Ola Jasińska opowiadała o domowych sposobach na biwak, grillowanie i piknik. Jej gość Tomasz Jakubiak, kucharz i krytyk kulinarny mówił o modzie na fooding, czyli wspólne gotowanie. - Fooding jest o tyle fajny, że każdy ma jakieś doświadczenia kulinarne, każdy gdzieś coś zjadł, czegoś spróbował, to jest fantastyczna sprawa - przekonywał. W tej nowej towarzyskiej zabawie istotne są właśnie frajda z przygotowywania posiłku i dyskusja o nim. - Nie ma ciekawszej integracji w domu niż gotowanie, to pobudza bardzo do wszelakich rozmów, opowieści i dyskusji – przekonywał kucharz.
Kiedy zabawa w chowanego, albo w klasy nam się znudzi, możemy pomyśleć nad zamknięciem odrobiny lata w słoikach i zainteresować się przygotowywaniem przetworów. Czy nadal są modne, czy odeszły do lamusa? - Częściowo odeszły do lamusa, ale odeszły dlatego, że nie było żadnej rewolucji w tych przetworach. Nastąpiła rewolucja w gotowaniu, pojawiło się mnóstwo nowych składników, a przetwór dalej był przetworem – opowiadał nasz ekspert. – Wiadomo, że jesteśmy "przywiązani" do smaków dzieciństwa: klasycznego dżemu ze śliwek, czy konfitury z wiśni. Teraz jednak można zaobserwować nowy trend - zaczyna się moda na nowe przetwarzanie żywności z lata i jesieni. Zamykanie ich w słoiki, a stąd tylko krok do organizowania "przetwoimprezek".
Można też kombinować z łączeniem smaków. – Robię często konfiturę ze śliwek z dodatkiem imbiru i czekolady, którą rozdaję znajomym – opowiadał Tomasz Jakubiak i przekonywał, że warto szukać własnych "nowych" smaków. - Całe boom na zdrową żywność uświadomiło ludziom, że lepiej konserwować żywność z lata czy jesieni niż kupować w hipermarketach totalnie bezwartościowe owoce czy warzywa w sezonie, w którym one w ogóle nie powinny występować - tłumaczył.
Kiedy mamy już coś dla ciała, warto pomyśleć o prezencie dla zmysłów: można sobie urządzić domowe spa. Kasia stawia na aromaterapię – począwszy od czytania książki przy pachnących świeczkach, poprzez kąpiele w smakowicie pachnącej pianie. Osobom aktywnym pozostają siłownia, basen, sporty halowe albo… komputerowe, których namawiał Andrzej.
O fenomenie foodingu, modzie na przetwory i innych sposobach na uprzyjemnienie sobie jesieni posłuchać całej audycji.
(ed)