Zamknąć lato w słoikach

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2011 14:00
W pierwszy dzień jesieni stworzyliśmy listę rzeczy i rozrywek, które przypominają o lecie, a które bez problemu można robić w domu. Słuchacze Czwórki proponują rozpalenie w kominku, pieczenie kiełbasek i robienie owocowych przetworów.
Audio

W studiu Ola Jasińska opowiadała o domowych sposobach na biwak, grillowanie i piknik. Jej gość Tomasz Jakubiak, kucharz i krytyk kulinarny mówił o modzie na fooding, czyli wspólne gotowanie. - Fooding jest o tyle fajny, że każdy ma jakieś doświadczenia kulinarne, każdy gdzieś coś zjadł, czegoś spróbował, to jest fantastyczna sprawa - przekonywał. W tej nowej towarzyskiej zabawie istotne są właśnie frajda z przygotowywania posiłku i dyskusja o nim. - Nie ma ciekawszej integracji w domu niż gotowanie, to pobudza bardzo do wszelakich rozmów, opowieści i dyskusji – przekonywał kucharz.

Kiedy zabawa w chowanego, albo w klasy nam się znudzi, możemy pomyśleć nad zamknięciem odrobiny lata w słoikach i zainteresować się przygotowywaniem przetworów. Czy nadal są modne, czy odeszły do lamusa? - Częściowo odeszły do lamusa, ale odeszły dlatego, że nie było żadnej rewolucji w tych przetworach. Nastąpiła rewolucja w gotowaniu, pojawiło się mnóstwo nowych składników, a przetwór dalej był przetworem – opowiadał nasz ekspert. – Wiadomo, że jesteśmy "przywiązani" do smaków dzieciństwa: klasycznego dżemu ze śliwek, czy konfitury z wiśni. Teraz jednak można zaobserwować nowy trend - zaczyna się moda na nowe przetwarzanie żywności z lata i jesieni. Zamykanie ich w słoiki, a stąd tylko krok do organizowania "przetwoimprezek".

Można też kombinować z łączeniem smaków.  – Robię często konfiturę ze śliwek z dodatkiem imbiru i czekolady, którą rozdaję znajomym – opowiadał  Tomasz Jakubiak i przekonywał, że warto szukać własnych "nowych" smaków. - Całe boom na zdrową żywność uświadomiło ludziom, że lepiej konserwować żywność z lata czy jesieni niż kupować w hipermarketach totalnie bezwartościowe owoce czy warzywa w sezonie, w którym one w ogóle nie powinny występować - tłumaczył.

Kiedy mamy już coś dla ciała, warto pomyśleć o prezencie dla zmysłów: można sobie urządzić domowe spa. Kasia stawia na aromaterapię – począwszy od czytania książki przy pachnących świeczkach, poprzez kąpiele w smakowicie pachnącej pianie. Osobom aktywnym pozostają siłownia, basen, sporty halowe albo… komputerowe, których namawiał Andrzej.  

O fenomenie foodingu, modzie na przetwory i innych sposobach na uprzyjemnienie sobie jesieni  posłuchać całej audycji.

(ed)

Czytaj także

Czas na fooding!

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2010 13:32
Nie masz pomysłu na spędzenie wolnego czasu z przyjaciółmi? Zorganizujcie fooding, czyli spotkanie polegające na wspólnym gotowaniu i jedzeniu przygotowanych potraw.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Letnia szafa w sam raz na jesień

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2011 11:07
Wiele elementów z naszej letniej garderoby będzie można spokojnie nosić jesienią. Trendy pozostają m.in. długie, prześwitujące sukienki i luźne męskie stroje.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Witamy jesień. Kiedy pierwszy powiew zimna?

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2011 06:34
Synoptycy zapowiadają, że w tym roku będziemy mieć złotą polską jesień.
rozwiń zwiń