Pasta kanapkowa - na dobry początek dnia!

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2013 07:45
Przez całe wakacje nasz ekspert kulinarny Błażej Prośniewski testuje Wasze przepisy. Tym razem sprawdził jak po mistrzowsku przyrządzić pastę kanapkową.
Audio
  • Testujemy pasty kanapkowe: z cieciorki, zielonego groszku i czerwonej fasoli (Poranek OnLine/Czwórka)
Testujemy przepisy na pyszne pasty do kanapek
Testujemy przepisy na pyszne pasty do kanapekFoto: Glow Images/East News

Najbardziej kultowa jest jajeczna, równie popularna - z makreli, a najsmaczniejsza? To kwestia gustu. My postanowiliśmy przetestować pasty kanapkowe: z ciecierzycy,  z zielonego groszku oraz z fasoli.

- Do pierwszego przepisu potrzebna nam będzie cieciorka, a całość nazwałem polską odmianą humusu. Tyle, że bez pasty sezamowej - mówi Błażej Prośniewski. - Do tego chrzan, czosnek, rozmaryn i kilka kropel soku z cytryny oraz oliwa i sól.

Żeby przyrządzić pastę z zielonego groszku należy przygotować: groszek, majonez, musztardę, zieloną cebulkę oraz sól i pieprze. Do trzeciej wersji, oprócz czerwonej fasoli będą potrzebne: przecier pomidorowy, oliwa, ocet winny, natka pietruszki oraz przyprawy.

- Sam sposób produkcji pasty kanapkowej jest bardzo prosty - wyjaśnia kulinarny ekspert Czwórki. - Wszystkie składniki musimy dokładnie ze sobą połączyć. Najlepiej za pomocą blendera. Zrobioną pastę warto też wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby smaki mogły się przegryźć.

kul

Czytaj także

Robimy chłodnik - najlepszą zupę na upał

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2013 08:30
Na Bałkanach tarator, w Hiszpanii gazpacho, u nas chłodnik litewski. Zupy podawane na zimno to najlepsze danie na gorące dni.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Carving - bo człowiek je oczami...

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2013 11:00
Żyjemy w czasach, w których równie ważny co smak jest także wygląd potraw. Nic więc dziwnego, że szefowie kuchni i restauratorzy prześcigają się w pomysłach, które mają oczarować klientów.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Targ Śniadaniowy promuje ideę "slow food"

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2013 12:00
- Targ jest miejscem spotkań lokalnych mieszkańców oraz okazją, żeby zjeść wspólne śniadanie. Coś, co jest normą w innych częściach Europy przenieśliśmy na nasz grunt - mówi Bianca Torossian, organizatorka Targu Śniadaniowego na Żoliborzu.
rozwiń zwiń