- Nie lubimy smaku wody. Przyzwyczailiśmy się do słodkiego smaku, a taki smak mają wody płodowe, mleko mamy, mleko modyfikowane - mówi dietetyk Agnieszka Piskała. - A potem mama podaje słodkie soczki, deserki, napoje. Zaczynamy się do tego przyzwyczajać i to nam smakuje - wyjaśnia.
Danuta Kozakiewicz, dyrektor Szkoły Podstawowej nr 103 w Warszawie, zwraca zaś uwagę na subtelne zachęcanie do picia wody. W jej placówce dzieci mogą wodę pić na lekcjach, na przerwach korzystać ze specjalnych źródełek czy baniaków, albo kupić ją w sklepiku szkolnym.
Okazuje się, że woda mineralna smakuje nam najbardziej, zawarte w niej składniki sprawiają, że ma delikatny, przyjemny posmak, czego brakuje kranówce czy wodzie źródlanej.
Po co naszemu organizmowi woda? Jakie dodatki do niej serwować, by była bardziej zachęcająca? I jak dorośli mogą zmieniać nawyki dzieci? - o tym mówiliśmy w audycji.
***
Tytuł audycji: Audycja nr 1
Prowadzący: Mariusz Infulecki
Gość: Agnieszka Piskała (dietetyk), Danuta Kozakiewicz (dyrektor Szkoły Podstawowej nr 103 w Warszawie), Marta Żysko-Pałuba (psycholog)
Data emisji: 22.05.2016
Godzina emisji: 7.10
pj/kul