Kiedy sezonowych produktów jest mniej, warto sięgnąć po owoce lata zgromadzone w spiżarniach i zamrażarkach. Dietetycy Justyna Mizera i Igor Dzierżanowski polecają mrożonki oraz polską specjalność - bogate w witaminę C kiszonki. Zabierają też głos w dyskusji o tym, czy sportowiec może być weganinem.
- Uważam, że jeśli ktoś trenuje 10, 12, 16 godzin w skali tygodnia, to białko odzwierzęce jest niezbędne do regeneracji, bo każdy trening to drobne uszkodzenia włókien mięśniowych. Natomiast jeśli jest to przeciętny Kowalski, który chodzi z kijkami lub rekreacyjnie pływa, może zregenerować się z innych produktów - mówią dietetycy. Zaznaczają przy tym, że białko odzwierzęce to nie tylko mięso, ale także jajka i nabiał.
Goście audycji zdradzają też, w jaki sposób wybrać wartościowy catering dietetyczny i wyjaśniają, dlaczego nie powinniśmy przesadzać z jedzeniem owoców.
***
Tytuł audycji: 4 bieg
Prowadzi: Piotr Galus
Goście: Justyna Mizera i Igor Dzierżanowski (dietetycy sportowi)
Data emisji: 25.10.2015
Godzina emisji: 12.00
mg/mc