Antropologiczna podróż po Azji. Skąd się wzięły skośne oczy?

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2016 14:42
Czy ten element urody m.in. Chińczyków wynika z informacji zapisanych w kodzie genetycznym?
Audio
  • Jak bardzo i czym różnią się mieszkańcy Azji od Europejczyków? (Stacja Nauka/Czwórka)
Czy różnice między Europejczykami i Azjatami to wyłącznie sprawa genetyki?
Czy różnice między Europejczykami i Azjatami to wyłącznie sprawa genetyki? Foto: Glow Images/East News

- Choć może nam się wydawać, że różnimy się od mieszkańców innych kontynentów bardzo mocno, wewnątrz jesteśmy do siebie podobni - mówiła dr Joanna Nieczuja-Dwojacka. Tłumaczyła m.in. skąd u mieszkańców Azji wzięły się skośne oczy. - Tak zwana "fałda mongolska", która występuje na górnej powiece chroni ich przed zimnem, bo w ich szerokości panuje ostry klimat - mówiła ekspertka. - Jeśli ludzie ci mieliby bardzo duże oczy, narażeni byliby nie tylko na mróz, ale także - jak w przypadku mieszkańców terenów wysokogórskich - na bardzo duże nasłonecznienie.

A dlaczego mieszkańcy chłodnych regionów Azji są niżsi i bardziej krępi? M.in. to także tłumaczyła ekspertka Czwórki w rozmowie z Karolem Pawłowickim.

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzący: Maciej Oswald

Data emisji: 6.09.2016

Godzina emisji: 12.20

kd/pj


Czytaj także

Mięso z probówki - stworzymy hamburgera doskonałego?

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2015 09:29
Istnieje prawdopodobieństwo, że mięso z probówki w przyszłości może zastąpić na naszych talerzach tradycyjne kotlety.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dzień Kubusia Puchatka. A ty, jaki masz "rozumek"?

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2016 14:58
Najsłynniejszy prawdopodobnie miś na świecie, Kubuś Puchatek obchodzi 18 stycznia swoje święto. Z tej okazji nasz reporter próbował mierzyć pojemność ludzkiego "rozumku".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ten grzyb unosi się w powietrzu i jest trujący

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2016 14:00
Pleśń na pierwszy rzut oka nie przypomina grzybów z owocnikami, które chętnie zbieramy w lesie. Większość jej gatunków jest trująca, ale nawet tymi jadalnymi nie możemy się pożywić.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Rekiny. "Nie boimy się ich, tylko o nie"

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2016 13:45
Podopieczni Akwarium Gdyńskiego uwielbiają delektować się mięsem z kalmara albo makreli. - Przed porą karmienia zawsze pukam do drzwi trzy razy, bo żarłacz czarnopłetwy nie lubi być zaskakiwany - tłumaczy Maciej Podgórski.
rozwiń zwiń