Czy wiesz, że mózg sam się pożera?

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2017 14:07
Tak dzieje się, jeśli nie dostarczamy naszemu organizmowi wystarczającej ilości snu.
Audio
  • W jaki sposób nasze mózgi reagują na brak wystarczającej ilości snu? (Stacja nauka/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Glow Images/East News
dziecko owoce 1200.jpg
Kiedy picie soków owocowych może być niezdrowe?

- Wyspani jesteśmy zdrowsi, zregenerowani i bardziej szczęśliwi. Ludzie, którzy się nie wysypiają częściej cierpią na depresję, mają powikłania po różnych schorzeniach - przekonywał Dariusz Galanty z Kliniki Psychomedic. Jak się okazuje, włoscy naukowcy – prowadząc badania na myszach - udowodnili, że to nie jedyne przykre konsekwencje niedosypiania. Komórki mikrogleju, które usuwają inne, zużyte już komórki, są bardziej aktywne u osób, które nie dosypiają. Niestety, jak mówi Michał Skalski z Poradni Zaburzeń Snu, nie można "wyspać się na zapas", a zapasy snu "uzupełniać" trzeba regularnie.

mapa turystka 1200.jpg
Zmysł orientacji. Jak działa nasz wewnętrzny GPS?

Ile powinien spać przeciętny dorosły człowiek, a ile snu to dla nas zbyt dużo? W jaki sposób brak snu pośrednio wiąże się z chorobą Alzheimera, bądź tzw. zespołem metabolicznym czyli m.in. otyłością? Zapraszamy do wysłuchania nagrania materiału reporterskiego, który przygotował Mateusz Kulik.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 18.07.2017

Godzina emisji: 12.25

kd/jsz


Czytaj także

Mięso z probówki - stworzymy hamburgera doskonałego?

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2015 09:29
Istnieje prawdopodobieństwo, że mięso z probówki w przyszłości może zastąpić na naszych talerzach tradycyjne kotlety.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Lubisz leżeć? Zacznij na tym zarabiać!

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2017 15:30
Ponad 400 tysięcy złotych można zarobić leżąc nieprzerwanie przez 60 dni. - To nie jest praca marzeń przekonuje Karol Wójcicki z Centrum Nauki Kopernik i tłumaczy, dlaczego.
rozwiń zwiń
Czytaj także

OR6A2 i TAS2R38 - geny, które rozpoznają smaki

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2017 14:46
Geny OR6A2 i TAS2R38 sprawiają, że odczuwamy gorzki lub mydlany posmak częściej niż inni - dowodzą badacze.
rozwiń zwiń