Kuchnia w stylu wolnym według Mateusza Zielonki
- Spędzałam w internecie długie godziny, szukając odpowiedzi na zadane pytanie. Ten temat stał się moją obsesją. Wtedy właśnie rozpoczęła się ta niezwykła podróż, która trwa już czwarty rok - mówiła w rozmowie z Beatą Kwiatkowską.
Monika Walecka Uważam, że ten zawód mnie znalazł. Ciągle jestem na etapie zadurzenia tym, co uda mi się stworzyć
- Razem z mężem wyjechaliśmy z kraju do Stanów Zjednoczonych. Nagle okazało się, że mam bardzo dużo czasu. Zainteresowałam się samodzielnym wypiekaniem chleba, odwiedzałam też lokalne piekarnie. Miałam szczęście, bo trafiłam do San Francisco, kiedy rewolucja chlebowa dopiero się zaczęła. Trendy w nowoczesnym, rzemieślniczym piekarnictwie roznoszą się na cały świat właśnie z Kalifornii. Po czterech latach wróciłam do Polski. Otworzyłam tu swoją małą piekarnię, w której prowadzę warsztaty, ucząc ludzi jak wypiekać dobry chleb - opowiadał gość Czwórki.
Monika Walecka Dla mnie pieczenie chleba, to ciągłe poszukiwanie przyjemności. Ciasto musi w dotyku wydawać się przyjemne zupełnie jak ludzkie ciało
Dlaczego powinniśmy zawracać uwagę na to, co jemy? Czy wygląd jest równie ważny, jak zapach i smak? Co powinien w nas wyzwalać dobrze przygotowany posiłek? Czym jest współcześnie "społeczna rola chleba" i kim jest tzw. "village baker"? Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Moniką Walecką, piekarką, autorką bloga gotujebolubi.pl, fotografką i stylistką jedzenia.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Materiał przygotowała: Beata Kwiatkowska
Gość: Monika Walecka, autorka bloga gotujebolubi.pl
Data emisji: 28.01.2017
Godzina emisji: 15.36
ac/kh