Zdaniem Arkadiusza Andrzejewskiego właściciela pracowni dobrego pieczywa (Chlebodawca) jedzenie nie jest już tak dobrej jakości, jak 20-30 lat temu. - To, że wypieki nie są już takie, jak kiedyś sprawiło, że postanowiłem zająć się produkcją dobrego chleba - mówił w Czwórce. - Dziś chleb nie widzi już piekarza. Produkowany jest ze zbyt dużą ilością "E" w składzie - przekonywał.
Jak to wpływa na nasze zdrowie? Prof. Janusz Książyk z Centrum Zdrowia Dziecka wyjaśniał, że konserwanty zawarte w pieczywie wcale nie są tak złe, jak przyjęło się o nich myśleć. - Konserwanty zabezpieczają jedzenie przed rozkładem bakteryjnym i procesami, które w trakcie tego rozkładu mogłyby zachodzić. Oczywiście wpływa to na smak, ale rezygnacja z ich stosowania, choć możliwa, sprawiłaby, że psułoby się znacznie szybciej - tłumaczył.
- Powinniśmy się zastanowić, czy faktycznie mówimy o gorszej, czy o innej jakości naszego jedzenia - dodawał Robert Wieprzkowicz-Rzewuski z Laboratorium Smaku i Zapachu. - Współczesny klient wymaga pieczywa chrupkiego, świeżego, dobrej jakości, taniego i z długim terminem przydatności - połączenie wszystkich tych elementów może być trudne - zauważył.
Czy dystrybutorzy i producenci pieczywa mają interes w tym, by nasze jedzenie było zdrowe? Czy wiemy, co jemy? Czego od producentów żywności wymagają klienci? Czy skład naszej żywności nadal będzie się zmieniał? Kiedy warto zmodyfikować swoją dietę? Zapraszamy do wysłuchania nagrania.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Robert Wieprzkowicz-Rzewuski (Laboratorium Smaku i Zapachu); prof. Janusz Książyk (Centrum Zdrowia Dziecka); Arkadiusz Andrzejewski (Chlebodawca)
Materiał przygotował: Robert Malinowski
Data emisji: 27.09.2018
Godzina emisji: 15.08
ac